IZDATA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Aerodrom u Tivtu sezonu 2016. dočekaće sa novim kontrolnim tornjem

Rekonstrukcija prostorija AKL Tivat na ovdašnjem aerodromu, podrazumijeva i modernizaciju i rekonstrukciju kontrolnog tornja tivatske vazdužne luke
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2015. 13:45h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORT) izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju objekata Aerodromske kontrole letjenja (AKL) u Tivtu.

Zahtjev je Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) podnijela15. aprila, a dozvolu je MORT izdalo 3. juna.

Rekonstrukcija prostorija AKL Tivat na ovdašnjem aerodromu, podrazumijeva i modernizaciju i rekonstrukciju kontrolnog tornja tivatske vazdužne luke.

U to će SMATSA uložiti blizu četiri miliona eura, a radovi će početi već na jesen i biti u potpunosti završeni na proljeće naredne godine.

U skladu sa Državnom studijom lokacije "Aerodrom Tivat – sektor 24", predviđeno je da se obavi detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja visine 37 metara, te da se na sada slobodnoj parceli u njegovom podnožju, podigne novi objekat spratnost P+1.

Sve zajedno ,novi objekti AKL Tivat imaće 1.387 kvadrata površine u kojoj će raditi 30 zaposlenih.

U objektu ispod tornja smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKLTivat, tehničke prostorije i tzv. aerodromski biro (flight information office). Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale koja se nalazi odmah ispod aktuelne kupole.

Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno moći da radi pet kontrolora. Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme, dobiti i panoramski lift.

SMATSA je najavila da će novi kontrolni toranj sa pratećim objektom imati posebno atraktivan i reprezentativan arhitektonski izgled, a njegov prijekat "potpisuje" konzorcijum "Mašiniprojekt Kopring" i "Cepting" iz Beograda sa vodećim projektantom, arhitekticom Gordanom Đuranović na čelu.

Budući da je riječ o objektu od opšteg državnog interesa, MORT je SMATSA-u oslobodio obaveze plaćanja komunalija, kao i posebne naknade za regionalno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.

Dok se budu izvodili glavni radovi koji će početi u oktobru, Aerodromska kontrola letjenja Tivat će se, sa tornja koji se rekonstruiše, privremeno izmjesti u poseban kontejner sa opremom, lociran na drugom mjestu u zahvatu tivatske vazdušne luke.

Galerija

Preporučujemo za Vas