YU Briv: Neustavno i nezakonito prave monopol Mijajlovićevom RCUD-u

„Nacrt Zakona o ronjenju nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Crne Gore koje definišu ljudska prava i slobode, osnove jednakosti, slobodno kretanje, slobodu preduzetništva, pravo na rad, pitanje ekonomskog uređenja, pitanje ekonomskog prostora i jednakosti, a nacrt nije u skladu ni sa čitavim setom važećih zakona u Crnoj Gori, što ga automatski čini i neuskađenim sa članom 145. Ustava"
57 pregleda 5 komentar(a)
ronilac, Foto: Vesko Belojević
ronilac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.06.2015. 11:19h

Najveća crnogorska firma sprecijalizovana za hidrograđevinske radove i jedna od najvećih kompanija te vrste u regionu, kotorski „Yu Briv“, ocijenio je nacrt novog Zakona o ronjenju kao neustavan i nezakonit.

Javna rasprava o nacrtu zakona iza kojeg stoji dugogodišnji direktor Vladine firme RCUD iz Bijele Veselin Mijajlović, a zakon predlože kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića (SDP), privodi se kraju. Iako su Lazović i Mijajlović odlučili da javnu raspravu sprovedu vez održavanja okruglih stolova sa zainteresovanim subjektima, njihov nacrt naišao je na oštre kritike ronilaca, ronilačkih klubova, naučnih ustanova i privrede koja se bavi djelatnostima vezanim sa podvodnim aktivnostima.

„Nacrt Zakona o ronjenju nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Crne Gore koje definišu ljudska prava i slobode, osnove jednakosti, slobodno kretanje, slobodu preduzetništva, pravo na rad, pitanje ekonomskog uređenja, pitanje ekonomskog prostora i jednakosti, a nacrt nije u skladu ni sa čitavim setom važečćih zakona u Crnoj Gori, što ga automatski čini i neuskađenim sa članom 145. Ustava. Nacrt zakona definiše da iste uslove i načine ronjenja, utvrđuju dva organa pa je i sa aspekta ustavnih rješenja neprihvatljivo da jedna pravila važe za jedne, a druga za druge institucije i organe", navodi se u primjedbama koje je “Yu Briv” dostavio kabinetu Vujice Lazovića.

Kompanija koja se bavi izvođenjem podvodnih građevinskih radova i čiji su ronioci samo tokom aktuelne gradnje druge faze marine Porto Montenegro u Tivtu , proveli pod vodom preko 6.000 radnih sati, napominje da nacrt “u velikom broju odredbi daje monopolski položaj samo jednom subjektu” – Mijajlovićevom RCUD-u koji je privredno društvo u vlasništvu Vlade, a daje mu se mogućnost da kroz izdavanje raznih dozvola i saglasnosti za izvođenje podvodnih aktivnosti, RCUD odlućujuće utiče na rad svih ostalih kompanija koje se u Crnoj Gori namjeravaju baviti podvodnim radovima.

"Prema ovom Nacrtu, neka službena lica se ovlašćuju da kontrolišu sve -"zgrade, poslovne i druge prostorije, sredstva rada, poslovne knjige, poslovnu dokumentaciju". Kakve posljedice donošenje ovako predloženog zakona mogu biti, ukazujemo samo na primjeru da su za potrebe kompanije “Adriatic Marinas- Porto Montenegro” pripadnici Mornarice SAD vršili pregled morskog dna, a za potrebe kompanije “Azmont investment” to je radila kompanija “RPS Explosives Engineering Services“ koja je neeksplodirana ubojna sredstva pronađena tokom ispitivanja, uklonila kao dio radova. Da je ovako predloženi zakon u to vrijeme bio na snazi, oni te radove ne bi mogli obavljati", stoji u promjedbama kotorske hidrograđevinske kompanije koja je obrađivače nacrta prozvala i za kršenje propisa o koncesijama, upotrebu termina koje ne poznaje međunarodna ronilačka praksa,te nedefinisanje ko treba da sertifikuje RCUD da je ovaj u ime države, sposoban da kontroliše i nadgleda firme koje se bave komercijalnim ronjenjima.

"Kadrovi za izvođenje hidrograđevinskih radova moraju ispunjavati uslove iz Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, što znači da bi i kadrovi koji vrše osposobljavanje za ronilačke radove, morali prvo ispunjavati ove i druge uslove", napominje “Yu Briv” i ukazuje na nelogičnost da je propisano da firme koje se bave podvodnim radovima svoje poslovanje sa novim zakonom moraju uskladiti u roku od 60 dana, dok istovremeno RCUD i država dobijaju rok od šest mjeseci da donesu podzakonske propise za sprovođenje nove legislative u djelo.

Bonus video: