Budva: Sanitarna zatvorila najveću pekaru

Tokom minulih mjeseci veliki broj građana prijavljivao je lokalnoj Komunalnoj policiji Opštine Budva da se iz dimnjaka pekare širi dim neprijatnog mirisa koji ugrožava kompletno naselje Golubovina na periferiji grada
573 pregleda 17 komentar(a)
Pekara Žitko, Foto: Vuk Lajović
Pekara Žitko, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.06.2015. 05:43h

Sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove zatvorila je najveću gradsku pekaru u Budvi „Žitko“, kompanije „Orbis“, nakon što je utvrdila nepravilnosti u proizvdnom pogonu.

To je „Vijestima“ juče potvrđeno u Upravi za inspekcijske poslove.

Tokom minulih mjeseci veliki broj građana prijavljivao je lokalnoj Komunalnoj policiji Opštine Budva da se iz dimnjaka pekare širi dim neprijatnog mirisa koji ugrožava kompletno naselje Golubovina na periferiji grada.

Slučaj je Komunalna policija proslijedila Upravi za inspekcijske poslove, imajući u vidu da je ta vrsta problema u nadležnosti njihovih inspekcijskih službi.

Načelnik Komunalne policije u Budvi Slavko Đukanović potvrdio je da je toj službi prethodnih mjeseci pristigao veliki broj prijava građana koji žive u okolini pekare zbog neprijatnog mirisa dima koji se širi iz nje.

„Prijave su se odnosile da se iz pekare širi jako neprijatan dim koji je pravio ogromne probleme žiteljima naselja Golubovina. Na jednom sastanku sam insistirao da se taj problem mora urgentno riješiti, jer smo imali prijave. Nakon toga su izvršene kontrole pekare od strane sanitarne inspekcije, a u jednom dijelu kontrole je učestovala i ekološka inspekcija, što je dovelo do zatvaranja pekare. Ta saradnja sa Upravom za inspekcijske poslove je uslovila da dođe prvo do kontrole, a potom i zatvaranja objekta. Moramo djelovati svi zajedno i mi i građani i izgraditi partnerski odnos, jer svi problemi koji se dešavaju su problemi svih nas“, naglasio je Đukanović.

Inače, gradska pekara, nekada jedina u gradu koja je proizvodila hljeb i ostale pekarske proizvode, nakon privatizacije, bila je uspješna kompanija, koja je nastavila da godinama unazad bude glavni snabdjevač Budve i okolnih primorskih mjesta.

Zatvaranje pekare ide u korist velikom broju manjih pekara koje će sada prodavati više hjleba. Teorija da se broj gostiju u jednom turističkom mjestu može odrediti po proizvodnji hljeba, kažu upućeni, teško je više izvodljiva, jer u Budvu hljeb stiže sa svih strana iz većih gradova.

Bonus video: