Dožić predložio gazdu Pejovića za državnu nagradu

To što je Pejović nedavno uslovno osuđen za ugrožavanje sigurnosti lidera PZP-a Nebojše Medojevića za žiri nije bila prepreka da konstatuje da kandidatura ispunjava kriterijume, jer Zakonom o državnim nagradama nije precizirano ograničenje za osuđivana lica
106 pregleda 35 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2015. 15:59h

Vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselina Pejovića za Trinaestojulsku nagradu predložilo je to preduzeće, na čelu sa glavnim menadžerom Nebojšom Dožićem.

Iz Ministarstva kulture “Vijestima” je saopšteno da su mišljenje na taj prijedlog dali izvršni direktori kompanija “Montecargo” i Luka Bar, Milivoje Pavićević i Slobo Pejović, kao i predsjednik borda direktora preduzeća “Gradir Montenegro” Andrej Šari.

To što je Pejović nedavno uslovno osuđen za ugrožavanje sigurnosti lidera PZP-a Nebojše Medojevića za žiri nije bila prepreka da konstatuje da kandidatura ispunjava kriterijume, jer Zakonom o državnim nagradama nije precizirano ograničenje za osuđivana lica.

Dožić je “Vijestima” kazao da je Pejovića predložio zbog njegovih uspjeha u oblasti biznisa, ocijenivši da bi KAP bio ugašen, da Pejović nije tu:

”Jer ono uloženo i urađeno u KAP-u i drugim Pejovićevim kompanijama zaslužuje priznanje”.

Nikšićki “Uniprom”, koji je u vlasništvu Pejovića, preuzeo je KAP u julu prošle godine, iako je plaćena samo polovina od dogovorenih 28 miliona eura.

Pored Pejovića, kandidati za nagradu su vajari Krsto Andrijašević, Risto Radmilović, Miodrag Šćepanović i Nenad Šoškić, slikari Bratislav Medojević, Ismet Hadžić, Srđan Vukčević i Naod Zorić, publicisti Slobodan Vuković, Derviš Selhanović i Stevo Vučinić, književnici Ljubomir Đurković, Milenko Ratković,

Miodrag Tripković, Miraš Martinović i Momir M. Marković, violončelista Aleksa Asanović, filatelista Tomo Katurić, inženjer Zoran M. Ilinčić, karikaturista Darko Drljević, enolog Svetozar Savić i profesorica univerziteta Vesna Kilibarda.

Konačna odluka o dobitnicima Trinaestojulske nagrade biće donesena do kraja juna.

Prošle godine nagradu su dobili slikar Vojislav Stanić, reditelj Gojko Kastratović, istoričara umjetnosti Aleksandar Čilikov i istoričar Niko Martinović. Stanić je nagradu dobio za životno djelo.

Nagrađenom plaketa i 11.000 eura za izuzetna djela

Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu, ili državljaninu Crne Gore, grupi lica, ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za djela, ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koja su od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se kao godišnja i kao nagrada za životno djelo. Dodjeljuju se najviše tri godišnje nagrade, dok se svake treće godine može dodijeliti jedna za životno djelo. Sastoji se od plakete, i 200 najnižih cijena rada (55 eura) za godišnju, odnosno 300 za životno djelo.

Bonus video: