Svojima "nabacio" preko 30.000 eura

Deković je uspio da HNV dodijeli četiri hiljade eura za projekat “Tivat kroz stoljeća“ i 2.900 eura hrvatskoj krovnoj zajednici “Dux Croatorum“, u čijem je UO sa svojim partijskim istomišljenicima iz HGI, za projekat “Fešta od rogača“
53 pregleda 0 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.06.2015. 19:52h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore i član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, kao član UO Fonda za manjine, uspio je da u posljednjoj raspodjeli sebi i organizacijama koje kontroliše “nabaci“ više od 30 hiljada eura.

Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum“, za koju mnogi tvrde da je vodi HGI, za projekat Radio Dux i internet portal dobila je 22 hiljade eura.

Više je za medijske programe dobila samo Srpska televizija i radio koju kontroliše predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović.

Deković je uspio da HNV dodijeli četiri hiljade eura za projekat “Tivat kroz stoljeća“ i 2.900 eura hrvatskoj krovnoj zajednici “Dux Croatorum“, u čijem je UO sa svojim partijskim istomišljenicima iz HGI, za projekat “Fešta od rogača“.

Kotorskom dijelu svoje stranke Deković je na raspodjeli obezbijedio 1.300 eura, koliko je dodijeljeno projektu “Pjesmom kroz Boku“ Hrvatskog kulturnog društva “Tomislav“.

Deković, međutim, tvrdi da nije tačno da “gura” sebi bliske organizacije, a demantovao je da HGI vodi “Dux Croatorum”.

“On (HGI) to ne može, jer je politička stranka, pa prema tome, nije, niti može biti osnivač Radija”, kazao je Deković.

Posljednja raspodjela novca za projekte pristigle na konkurs Fonda za manjine ponovo je probudila sumnje da se iz državne kase dijeli osobama bliskim članovima Upravnog odbora.

“Gledaj nešto - tamo gore lobira Hrvatsko građansko društvo iz Kotora, tamo gore lobira Dux Croatorum, tamo lobira Hrvatsko nacionalno vijeće, tamo lobira HGD... Moramo shvatiti, ljudi moji, da nismo sami na svijetu, da nismo mi, odnosno da sam ja centar svijeta i da se sve vrti oko mene. Moramo biti malo realni, ne možemo tražiti više nego što možemo...“, kazao je, između ostalog, Deković članovima UO “Dux Croatoruma“ na sastanku održanom u avgustu prošle godine.

On im je tada pojasnio kako je “raditi u Fondu za manjine” prilikom raspodjele novca:

“U Fondu sjedi 15 ljudi, četiri komisije, među njima tri doktora nauka koji po komisijama raspravljaju o projektima. Recimo, projekt Radija je sad bio kod predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća dr Momčila Vuksanovića i sad je dobio 19 hiljada eura. Znaš kako? Mene je doktor pitao! Slušaj, ti ljudi... svih pet godina je projekat napisan, isti projekat...“.

Deković : Nije tačno, druge NVO su dobile veći dio kolača

Deković je ocijenio da su druge NVO dobile možda i veći dio kolača od ukupno 50 hiljada eura:

“HNV je u ovoj raspodjeli dobila samo 4.000 eura... Sve druge NVO koje su dobile novac, a koje imaju hrvatski prefiks su meni bliske, ali nisam član nijedne. U suštini, iza toga stoje lični razlozi i animoziteti i to nema veze sa činjenicama”.

On je demantovao i da su drugi lošije prošli.

“Konkurencija“ u vidu Hrvatskog građanskog društva dobila je 9.000 eura za izdavanje časopisa “Hrvatski glasnik“ i još 3.600 eura za sve kulturne manifestacije koje će organizovati tokom ove godine.

“Vijesti“ su ranije objavile da od kada je Deković 2013. ušao u UO Fonda za zaštitu i očuvanje kulture manjina Crne Gore, najveći dio novca iz državne kase namijenjenog projektima hrvatske manjine dobijaju njemu i HGI bliske organizacije.

Po tri prethodne odluke UO Fonda, njima je iz državne kase prispjelo ukupno čak 59.950 eura.

Bonus video: