Zasadi propadaju, poljoprivrednici tvrde da "Plantaže" zatvaraju kanal za vodu

Vlasnik “Ekoplanta” Željko Vidaković istakao je da traže da se hitno uspostavi red u korišćenju vode, kako bi mještani imali isto pravo korišćenja kao i ribnjaci Mareze
186 pregleda 2 komentar(a)
Velimir Vujović, zemljoradnja, Foto: Luka Zeković
Velimir Vujović, zemljoradnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2015. 19:59h

Mještani Pavlovina, dijela Tološa, Sadina i drugih okolnih naselja ne mogu da navodnjavaju poljoprivredne proizvode i poje stoku, jer je lješkopoljski kanal , tvrde, presušio zbog toga što ga za svoje ribnjake koriste AD “Plantaže - 13. jul”.

Oni su ispričali “Vijestima” da bi “Plantaže”, trebalo da onaj dio vode koji uzmu iz kanala i guraju u ribnjak, povrate u kanal , ali da to ne čine.

Vlasnik “Ekoplanta” Željko Vidaković istakao je da traže da se hitno uspostavi red u korišćenju vode, kako bi mještani imali isto pravo korišćenja kao i ribnjaci Mareze.

Poljoprivredni proizvođač Velimir Vujović, koji u Pavlovinama, kod lješkopoljskog kanala, ima hektar i po jagode, ispričao je da će izgubiti 30 tona ukoliko ih ne nalije u ova dva dana.

“Ko će mi tu štetu nadoknaditi? Niko. Nalivam iz lješkopoljskog kanala, koji je povezan sa Marezom. Ribnjaci “Plantaža” na Marezi bespravno uzimaju vodu i ne vraćaju tu vodu u kanal . Dešava se da mi nemamo vode po 48 sati i kanal je totalno presušio”, kazao je Vujović.

On je istakao da su posljednjih nekoliko dana morali svakodnevno da mole ljude iz ribnjaka na Marezi da im puste po 'gram' vode, “koji je za mještane kao zlato”.

Vujović je kazao da su mještani prije nekoliko dana razgovarali sa direktoricom “Plantaža” Vericom Maraš, ali da se ne nazire rješenje njihovog problema.

“U petak je dolazila inspekcija i naredila “Plantažama” da puste vodu, što su oni i učinili ali samo na jedan dan”, istakao je Vujović, koji je u Ministarstvu poljoprivrede prepoznat kao najveći proizvođač jagoda u Crnoj Gori.

Vujović je juče kontaktirao Komunalnu policiju, iz koje su ga uputili na preduzeće “Vodovod i kanalizacija”.

Mještanin Nenad Boljević, koji je po preporuci Ministarstva poljoprivrede Vujoviću iznajmio zemljište za uzgajanje jagoda, kazao je da ga je “stid toga čovjeka, jer ovih dana treba da mu propadne sve”.

“Pretprošle godine je imao enormnu štetu od grada. Tada smo i ja i drugi komšija štetovali dva hektara kupusa, jer kapi vode nije bilo u kanalu”, istakao je Boljević.

Vidaković je istakao da se vodom iz lješkopoljskog kanala, koji je za Lješkopoljce izgrađen četrdesetih godina prošlog vijeka, ne mogu snabdijevati najveći dio Tološa - oko 150 hektara, Pavlovine - 220 hektara i 110 hektara - Sadine.

“Dolazimo do 500 hektara samo u početku Donje Gorice, a ima i nekoliko stotina hektara u donjem dijelu prema Morači. Zašto sada sve nas treba da ugrožava jedan korisnik koji koristi poziciju što je na stotinak metara od izvorišta Mareza”, istakao je Vidaković.

On je kazao da su “Plantaže” taj problem uvidjele prije 12 godina, pa su, prema njihovim saznanjima, izgradile novi ribnjak ispod postojećeg, koji je trebalo da cjelokupnu vodu koju zahvata vraća ponovo u kanal Mareze.

“Dali su za to ogromne pare, ali kad je trebalo da se prebaci riba, ispostavilo se da taj ribnjak nije upotrebljiv”, kazao je Vidaković.

Ugroženi zbog nelegalnog korisnika

Vlasnik „Ekoplanta” Željko Vidaković kazao je da njegovom rasadniku fali voda za nekih 80.000 kvadrata.

“Svi smo ugroženi zbog jednog, kako imamo nezvaničnu informaciju, nelegalnog korisnika. Nema vodnu dozvolu za korišćenje 90 ili 97 odsto vode koju zahvata iz kanala Mareza”, kazao je Vidaković.

On je istakao da korisnik koristi svoju...monopolsku poziciju, što je na stotinak metara od izvorišta Mareza i preusmjerava je branama samovoljno.

Bonus video: