Odgovorni turisti će dobiti popuste na brojne usluge i proizvode

Centar razvija šemu za uvođenje ‘Choose green’ kartice za odgovorne turiste koja ih nagrađuje kada koriste zelene usluge, kao što su vožnja vozom i autobusom, boravak u eko-sertifikovanim objektima ili kupovina ekoloških proizvoda. Zauzvrat, turisti bi dobili popuste na brojne usluge i proizvode
2 komentar(a)
Trajekt, Foto: Siniša Luković
Trajekt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.06.2015. 19:07h

Otvaranjem Zelenog info-centra na Cetinju i Tivtu i programom “Zone čistog vazduha” u Herceg Novom i Tivtu, Centar za održivi razvoj-UNDP, uskoro kreće sa projektom niskokarbonskog zelenog turizma u Crnoj Gori. Osnovni cilj, prema riječima koordinatorke projekta Radice Zeković-Nikolić je ostvarivanje novog brenda i smanjenje emisija gasova staklene bašte u turizmu.

CZOR će, kako je pojasnila, u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, i uz finansijsku pomoć Globalnog fonda za životnu sredinu realizovati brojne aktivnosti usmjerene na prevazilaženje nepoželjnih efekata turističkog razvoja i promovisanje održivosti - od podsticanja javnog prevoza kroz Boku i izgradnje najmanje 25 kilometara novih pješačkih i biciklističkih staza u zaobalju, do sufinansiranja izgradnje održivih objekata i razvoja nisko-karbonskih prostornih planova.

“Zeleni info centri za turiste će funkcionisati u sklopu autobuskih stanica, i u njima će turisti moći da pronađu cjelokupnu zelenu turističku ponudu Crne Gore, kao i informacije o svemu što mogu raditi tokom boravka. Oni će pružati mogućnost iznajmljivanja bicikala, a biće opremljeni solarnim panelima, solarnim utičnicama za mobilne aparate, touch screen-om na kojem će turisti moći da provjere svoja znanja iz ekologije i izmjere svoj karbonski otisak - koliko pojedinačno emituju ugljen-dioksida”, kazala je Zeković-Nikolić.

Pored toga, Centar razvija šemu za uvođenje ‘Choose green’ kartice za odgovorne turiste koja ih nagrađuje kada koriste zelene usluge, kao što su vožnja vozom i autobusom, boravak u eko-sertifikovanim objektima ili kupovina ekoloških proizvoda. Zauzvrat, turisti bi dobili popuste na brojne usluge i proizvode.

“U saradnji sa opštinama Herceg Novi i Tivat, Centar pokreće program ‘Zone čistog vazduha’, kojim se turisti i domaće stanovništvo podstiču da ugase motor dok čekaju u vozilu na relaciji trajekta Kamenari - Lepetane i na graničnom prijelazu Debeli brijeg. Planirano je da kampanjom budu obuhvaćeni i zajednički prostori, za koje je prazan hod motora uobičajen, kao što su aerodromi, benzinske pumpe, ostali granični prelazi, sportska igrališta, škole i univerziteti”, pojasnila je ona.

U saradnji sa Crnogorskim Telekomom, svi turisti koji u ljetnjim mjesecima kupe pretplatnički broj tog mobilnog operatera, primiće SMS kojim se pozivaju da smanje svoj karbonski otisak.

Bonus video: