SPC: Dio Paštrovića uspio ono što nije ni NDH

Stotine mještana Svetog Stefana i turista uživalo u programu na platou ispred ostrva
385 pregleda 358 komentar(a)
Fešta od ruštula, Foto: Vuk Lajović
Fešta od ruštula, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.06.2015. 05:46h

Pučka Fešta od ruštula, koju je sinoć, prvi put na platou ispred grada hotela Sveti Stefan orgnizovalo novoosnovano nevladino udruženje “Sveti Stefan - Naš dom”, izazvalo je buru među Paštrovićima.

Dok se na stotine okupljenih mještana Svetog Stefana, turista i posjetilaca gostilo čuvenom domaćom poslasticom ruštulom, te degustiralo lokalne specijalitete, koje su pripremile domaćice ovoga kraja, i uživalo u odlično organizovnom kulturno - zabavnom programu, stigla je oštra rekacija Mitropolije crnogorsko primorske - manastira Praskvice, kao “duhovnog čuvara paštrovskog kraja”.

Fešta, koja je izazvala veliki interesovanje, osuđena je od crkve da je protiv tradicije ovoga kraja.

Feštu je otvorio defile maskiranih članova NVO “Feštađuni” i mažoretki, da bi se program nastavio na platou, gdje je pripremljena degustacija, a u nastavku večeri organizovan je kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali dramski studio, klapa Harmonija, pjesnik Branko Jovanović, folklorna grupa iz Budve i članovi NVO “Feštađuni” u kostimima.

Iguman manastira Praskvica, arhimandrit Dimitrije Lakić, koji je punih pet decenija u ovom manastiru, osudio je feštu smatrajući da organizatori nijesu svjesni šta su uradili.

“Fešte, feštađuni, mažoretke... nijesu u kulturi Paštrovića. Oni koji su to organizovali, nijesu svjesni šta rade. Pljuju na tradiciju svojih djedova i predaka”, poručio je arhimandrit Lakić.

On je oštro osudio “čin koji se dogodio na Svetom Stefanu”.

“Čak se ne usuđujem da izgovorim i oštrije riječi koje su mi na umu. Ono što Francuzi, Mlečići, Austrougari, Italijani i NDH nijesu uspjeli, u subotu je to učinio, nažalost, dio Paštrovića. Hoće da nam nametnu ono što nije naše”, poručio je arhimandrit Lakić.

Iz NVO “Sveti Stefan-Naš dom”, kazali su “Vijestima” da će se naknadno oglasiti povodom reagovanja crkve.

Smiljić: Neka im je Bog na pomoć

Paroh paštrovski Siniša Smiljić kazao je da je ono što se u subotu dogodilo na Svetom Stefnu “katastrofa”.

“Katastrofa za jedinstvenu paštrovsku kulturu i nasljeđe, a ponajviše duhovno. Mislim da organizatori nijesu svjesni šta su učinili, a možda neko i jeste. Kao paroh i duhovni otac mnogih, upozoravao sam ih na vrijeme, ali me nijesu poslušali. Neka im je Bog na pomoć”, poručio je Smiljić.

Bonus video: