U Crnoj Gori nema lijeka za gubitak pamćenja

Više čitalaca “Vijesti” obratilo se redakciji navodeći da već neko vrijeme u crnogorskim apotekama ne mogu da nađu ove tablete, za koje tvrde da su se pokazale “kao djelotvorne kod staračke demencije”
4878 pregleda 8 komentar(a)
Više se ne uvozi - Lijek “prazine”
Više se ne uvozi - Lijek “prazine”

Lijek “prazine”, koji se pacijentima prepisuje i zbog staračke demencije, ne može se više kupiti u Crnoj Gori, jer je firma koja je imala dozvolu, iz komercijalnih razloga, prestala da ga uvozi.

Pacijentima na crnogorskom tržištu nije dostupna ni zamjena za “prazine” tablete, jer niko nije tražio dozvolu za uvoz, kazali su “Vijestima” iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Više čitalaca “Vijesti” obratilo se redakciji navodeći da već neko vrijeme u crnogorskim apotekama ne mogu da nađu ove tablete, za koje tvrde da su se pokazale “kao djelotvorne kod staračke demencije”.

Kako tableta nema u crnogorskim apotekama, lijek su bili prinuđeni da potraže i kupe u regionu.

“Lijek koji mi je trebao, vrlo specifičan po hemijskom sastavu i koji nema zamjenu, a koji je samo tako nestao iz crnogorskih apoteka, bez ikakve najave i informacije kad će ga opet biti, sam pronašao u Trebinju”, navodi jedan od čitalaca.

Prema nezvaničnim informacijama, problem imaju i u risanskom Domu za stare, gdje je određenom broju pacijenata prepisan isti lijek.

“Prazine” tablete se, prema navodima iz uputstva za pacijente, koriste u liječenju niza poremećaja uključujući uznemirenost, tjeskobu i poremećaje ponašanja.

Dozvolu za uvoz “prazine” tableta hrvatskog proizvođača Pliva, imala je firma “Evropa lek pharma” iz Podgorice. Dozvola je važila do novembra, 2020. godine, ali su iz te firme tražili njeno ukidanje.

“Dozvola za stavljanje u promet lijeka “prazine”, prestala je da važi na zahtjev nosioca dozvole u decembru 2018. godine. Nosilac dozvole nas je obavijestio da su u pitanju komercijalni razlozi”, kazali su iz Agencije za ljekove.

Dodaju i da “prazine” sadrži aktivnu supstancu promazin, te da u Crnoj Gori “nijedan drugi lijek, koji sadrži tu aktivnu supstancu, nije dobio dozvolu za stavljanje lijeka u promet”.

Da bi se neki lijek našao u prometu, kako su kazali iz Agencije, on mora biti registrovan.

“Ukoliko lijek nije registrovan u CALIMS, postoji način da se on ipak nabavi i za pojedinačnog pacijenta, ili grupu pacijenata koji za tim lijekom imaju potrebu, odnosno ako im je propisan od ljekara”, objašnjavaju iz Agencije, dodajući da u tom slučaju, oni izdaju dozvolu za tzv. interventni uvoz neregistrovanog lijeka.

Zahtjev za uvoz lijeka, kako su kazali, podnose pravna lica - veledrogerije iz Crne Gore koje ljekove isporučuju apoteci, ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj će pacijent moći da taj lijek dobije. “CALIMS nije izdavala ni dozvole za interventni uvoz ljekova koji sadrže aktivnu supstancu promazin iz razloga što nisu ni podnošeni zahtjevi za uvoz navedenih ljekova”, kazali su iz Agencije.

Dodaju i da Agencija nije nadležna za pitanja distribucije i naručivanja ljekova koji su potrebni pacijentima, već da je to obaveza zdravstvenih ustanova i distributera.

Bonus video: