Grbović: Priča o gradnji kompleksa Romanovih je neozbiljna

Iz izvora bliskog ruskom preduzetniku „Vijestima“ je rečeno da Bakov namjerava da staru kamenu kuću vojvode Nikčevića restaurira i pretvori je u etno muzej, kao i da restaurira sedam-osam starih kamenih kuća koje se nalaze na imanju
205 pregleda 5 komentar(a)
Kula u Pandurici, Foto: Svetlana Mandić
Kula u Pandurici, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.06.2015. 18:58h

Preduzetnik, zemljoposjednik i političar iz Rusije Anton Bakov, koji je prošle godine kupio 96 hektara zemljište u Pandurici kod Nikšića, u blizini Carevog mosta, gdje namjerava da izgradi ruski imperatorski dvor još čeka odgovor Vlade za dobijanje dozvole. Osim carskog dvorca Romanovih, Bakov tvrdi da planira da izgradi i kulturni centar i manastirski kompleks, a prema njegovim riječima, čitav projekat će biti vrijedan nekoliko milijardi eura.

“Mislim da je riječ o potpuno neozbiljnoj priči. Uputio sam ga da razgovara sa Vladom jer je riječ o stvarima koje nijesu u domenu opštine. Skeptičan sam na svu tu priču, ali potrebne dozvole da to što hoće i realizuje treba da traži od Vlade. Mislim da je sve to samo velika priča bez rezultata“, kazao je predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Iz izvora bliskog ruskom preduzetniku „Vijestima“ je rečeno da Bakov namjerava da staru kamenu kuću vojvode Nikčevića restaurira i pretvori je u etno muzej, kao i da restaurira sedam-osam starih kamenih kuća koje se nalaze na imanju.

„Bakov još čeka odgovor od Vlade. Čim dobije dozvolu kreću građevinski radovi“, kazao je izvor „Vijesti“.

Bakov, lider Monarhističke partije, je kao uvertiru u priču, jednu kuću restaurirao i napravio kulu, a probio je i pristupni put do imanja kako bi sve bilo spremno kada, i ako, građevinski radovi krenu.

Kako „Vijesti“ saznaju, Bakov je imao namjeru da u Makedoniji realizuje sličan projekat, ali je odustao zbog nedavnih događaja u toj zemlji.

Bakov je zemljište u Pandurici kupio prošle godine i na konferenciji za novinare kazao da je Crnu Goru izabrao zbog istorijskih veza dviju država.

„Najzaslužniji za dobijanje crnogorske državnosti na međunarodnom planu bio je upravo car Aleksandar III Romanov. On u Sofiji ima veliki spomenik. Žao mi je što i u Crnoj Gori nema sličnog spomenika, jer je za nju učinio više od Visockog ili Puškina", kazao je tada uralski političar. Bakov, koji tvrdi da je povjerenik potomaka carske dinastije Romanovih je, kako stoji u Službenom listu CG 13. marta prošle godine osnovao Društvo za turizam i investicije, etno selo “Imperatorska kancelarija” DOO Nikšić.

Bakov: Mi treba da postanemo ruski “Hongkong”

Svjetski mediji su 2011. godine objavili da je Bakov kupio jedno od ostrva u arhipelagu Kukova ostrva kod Novog Zelenda gdje namjerava da gradi "glavni grad Ruske imperije", ali su vlasti pomenute državice negirale da je ruski političar vlasnik jednog od ostrva.

“Ruska reč” na srpskom jeziku objavila je u februaru ove godine da je Bakov osnovao posmatrački savjet slobodne ekonomske zone “Carigrad“ sa namjerom da otvori prvu rusku ofšor zonu u Evropi, koja treba da pruža usluge krupnom ruskom biznisu. Ofšor zonu, prilikom kupovine zemljišta i predstavljanja budućeg carskog kompleksa, Bakov nije pominjao.

“Mi treba da postanemo ruski Hongkong“, izjavio je Bakov za “Rusku reč”.

Bonus video: