Studenti UDG-a pobjednici finalne debate

Debatno takmičenje organizovali su Fakultet za državne i evropske studije (FDES) u saradnji sa studentskim parlamentima Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Mediteran, Udruženjem studenata UDG-a, Alumni klubom Škole retorike FDES-a, uz podršku Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO
86 pregleda 3 komentar(a)
UDG, Foto: Arhiva Vijesti
UDG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2015. 15:58h

Studenti Univerziteta Donja Gorica (UDG) Nađa Andrijašević i Nemanja Kovačević pobijedili su na finalnoj debati takmičenja “Ovaj dom smatra da je snaga argumenata jedina validna”, koja je danas održana u Podgorici.

Debatno takmičenje organizovali su Fakultet za državne i evropske studije (FDES) u saradnji sa studentskim parlamentima Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Mediteran, Udruženjem studenata UDG-a, Alumni klubom Škole retorike FDES-a, uz podršku Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Kako je saopšteno sa FDES-a, drugo i treće mjesto u finalnoj debati na temu “Članstvo Crne Gore u NATO je ekonomski opravdano”, pripalo je studentima UCG, Andreju Šepelju i Eldinu Ličini, odnosno, Ivanu Vukčeviću i Bogdanu Lukiću.

Studenti koji su osvojili prva tri mjesta biće, nagrađeni studijskim putovanjem u Brisel.

„Dobra priprema i ozbiljan pristup argumentovanoj razmjeni mišljenja doprinijeli su da prethodna tri dana budu ispunjena dinamičnim i kvalitetnim debatama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je takmičenje na teme koje se tiču evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore okupilo studente sva tri crnogorska univerziteta i FDES-a.

Neke od tema na debatama bile su Članstvo u Evropskoj uniji (EU) doprinosi boljem kvalitetu života u državama članicama, Članstvo u NATO je preduslov za članstvo u EU, Članstvo Crne Gore u EU pozitivno utiče na domaću proizvodnju, Članstvo Crne Gore u NATO nema alternativu, Članstvo Crne Gore u EU omogućava jačanje institucija sistema i Odluku o članstvu Crne Gore u NATO treba donijeti u Skupštini.

„Entuzijazam i aktivno učešće studenata potvrdili su neophodnost organizovanja ovakvih i sličnih aktivnosti, koje će za cilj imati dalje unaprjeđivanje kulture dijaloga i argumentovanu razmjenu mišljenja o aktuelnim temama“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: