Priznanje novinarki "Vijesti" Tini Popović: Pohvala za tekstove o plagijatu Vlahović

AMSW je ove godine prvi put dodijelilo nagradu za najboljeg evropske novinare koji prate nauku, a do sada je to udruženje, koje je osnovano 1947, nagrađivalo samo novinare u Britaniji i Irskoj
376 pregleda 0 komentar(a)
Tina Popović
Tina Popović
Ažurirano: 07.06.2015. 11:40h

Novinarka hrvatskog "Jutarnjeg lista" Tanja Rudež najbolja je evropska novinarka u oblasti nauke, dok je novinarka "Vijesti" Tina Popović dobila posebnu pohvalu žirija za istraživačko novinarstvo, odlučio je žiri Britanskog udruženja naučnih novinara (AMSW).

AMSW je ove godine prvi put dodijelilo nagradu za najboljeg evropske novinare koji prate nauku, a do sada je to udruženje, koje je osnovano 1947, nagrađivalo samo novinare u Britaniji i Irskoj.

Popović je dobila specijalno priznanje za istraživačke tekstove o plagijatu naučnog rada ministarke nauke Sanje Vlahović, a predložilo je Balkansko udruženje naučnih novinara.

Prema ocjeni žirija, serija tekstova o plagijatu ministarke Vlahović predstavlja istraživačko i originalno novinarstvo koje otkriva "očigledni akademski prekršaj državnog zvaničnika".

"Zbog toga Tina Radulović-Popović zaslužuje pohvale za hrabro istraživačko novinarstvo. Ne radi se o klasičnom "naučnom novinarstvu", kakvo je propisano kriterijumima za nagradu, ali je riječ o važnom političkom otkriću za koje je bila potrebna hrabrost. Zar ne bi svi novinari željeli da jednom tako poentiraju", stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Rudež je nagradu osvojila za tri teksta objavljena u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista Magazin - o eboli, klimatskim promjenama te "odlivu mozgova".

Bonus video: