Poleksić dao informaciju stranom diplomati i prekršio proceduru?

Iz PR centra Ministarstva odbrane “Vijestima” je odgovoreno da su pitanja “Vijesti” u vezi sa tim navodnim događajem “zasnovana na dezinformacijama i netačnim činjenicama”
347 pregleda 24 komentar(a)
Goran Poleksić, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
Goran Poleksić, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.06.2015. 06:47h

Duže od mjesec dana u bezbjednosnim krugovima govori se o navodnom neprofesionalnom postupku šefa crnogorske vojne tajne službe Gorana Poleksića koji je, prema tim tvrdnjama, lično, bez konsultacija sa bilo kim i bez odobrenja, dao informaciju stranom diplomati i tako prekršio propisanu proceduru.

Načelnik Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane je navodno bez znanja ministarke Milice Pejanović- Đurišić, obavijestio ambasadora Italije u Crnoj Gori Vinćenca del Monaka o “operativnim saznanjima” o mogućem terorističkom napadu u Italiji, tvrdi više dobro obaviještenih izvora “Vijesti”.

“Zbog obaveze poštovanja zaštite tajnih podataka, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, nijesam u mogućnosti da komentarišem", rekao je Poleksić u neposrednom razgovoru sa “Vijestima”.

Iz PR centra Ministarstva odbrane “Vijestima” je odgovoreno da su pitanja “Vijesti” u vezi sa tim navodnim događajem “zasnovana na dezinformacijama i netačnim činjenicama”.

U prethodnom odgovoru na konkretna pitanja o navodnom Poleksićevom postupku, iz PR centra su se pozvali na tajnost podataka, ali nije uopšte bilo navoda o “dezinformacijama i netačnim činjenicama”: “Odjeljenje za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove svoje aktivnosti realizuje u skladu sa Zakonom o odbrani, kojim je, pored ostalog, predviđeno da vojno obavještajni, kontraobavještajni i bezbjednosni poslovi koji se obavljaju u Ministarstvu odbrane, pored ostalog, obuhvataju i ostvarivanje međunarodne saradnje sa vojno obavještajnim, kontraobavještajnim i bezbjednosnim službama drugih država i međunarodnih organizacija, uz saglasnost ministra odbrane, a u skladu sa međunarodnim standardima, međunarodnim ugovorima i preuzetim obavezama”.

Pejanović-Đurišić nije odgovorila na pitanja “Vijesti”, kao ni ambasador Del Monako.

U bezbjednosnim krugovima za Poleksićev navodni postupak kažu da je “bez presedana”.

Prema tvrdnjama nekoliko nezvaničnih izvora ”Vijesti”, tako ga je navodno doživjela i ministarka Pejanović-Đurišić.

Prema Zakonu o odbrani, vojno obavještajne, kontraobavještajne i bezbjednosne podatke i informacije, prikupljene u skladu sa tim zakonom, Ministarstvo odbrane dostavlja Savjetu za odbranu i bezbjednost i direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Iz MO je saopšteno da je Odjeljenje “iako novi konstituent u okviru obavještajno-bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori... u relativno kratkom periodu, imalo značajnu ulogu u okviru procesa evroatlantskih integracija Crne Gore.

Poleksić je od 1998. do 2005. godine radio je u Službi državne bezbjednosti, a od tada u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Od 2011. bio je savjetnik ministra odbrane za obavještajne i kontraobavještajne poslove.

Načelnik je Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove od njegovog formiranja 2013. godine.

Bonus video: