Novi dogovor opština Čepin i Herceg Novi: Obnova prijateljstva započetog prije 70 godina

Katić je kazao da je zadovoljna što zvanična saradnja počinje pod okriljem programa Evropske unije
220 pregleda 0 komentar(a)
Čepin, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Čepin, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.09.2018. 14:24h

Delegacija Opštine Čepin iz Hrvatske boravi u Herceg Novom u okviru projekta međunarodne saradnje „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u programu Evropa za građane čiji je pokrovitelj EU.

„Učešćem u ovom projektu mi obnavljamo staro prijateljstvo, sa željom da ga u budućnosti zajedno ojačamo, kako to i samo ime projekta poručuje. Te namjere potvrdićemo potpisivanjem sporazuma o saradnji, što je planirano za dva dana. Snaženje veza među ljudima i njegovanje dobrosusjedskih odnosa svakako će biti najvažniji rezultat ovog projekta“, poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić pozdravljajući danas načelnika Čepina Dražena Tonkovca i članove delegacije.

Katić je kazao da je zadovoljna što zvanična saradnja počinje pod okriljem programa Evropske unije.

On je podsjetio da veza među dva grada traje preko pet decenija, ali posredno. Naime, Herceg Novi se još 1965. godine pobratimio sa Osjekom, u čijem sastavu je bio Čepin.

„Opština Čepin poznata je po uspjehu u oblasti privrede i poljoprivredne proizvodnje, dok je Herceg Novi usmjeren na razvoj svih grana turizma i podsticanje uzgoja i valorizacije organskih, domaćih proizvoda. S tim u vezi, siguran sam da će naša saradnja biti od koristi za privrednike dva grada, te da će rezultirati korisnom razmjenom iskustava, novim idejama i partnerstvima“, kazao je Katić.

„Evropa je ta koja ujedinjuje i miri, ne samo nas zemlje Balkana, već cijelu Evropu, da krenemo u jedan novi smjer, u budućnost koja je bolja za nas“, istakao je načelnik Opštine Čepin Dražen Tonkovac. Iz tog razloga, kako misli, prošao je projekat „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, kao jedan od samo četiri odobrena među 40 prijavljenih u cijeloj Hrvatskoj.

Zahvalio se Opštini Herceg Novi što je prihvatila inicijativu da se obnovi staro prijateljstvo, a što je EU prepoznala kao dobar korak. On je objasnio da je realizacija projekat krenula u martu ove godine, te kazao da se raduje budućoj saradnji. Pozvao je predstavnike Herceg Novog da budu gosti Čepina povodom sledećeg Dana opštine.

„Vi ste turističko mediteransko središte, mi smo kontinentalci, naučili smo raditi i proizvoditi. Nadam se da ćemo uspješno povezati naše privrednike i vaš turistički sektor“, rekao je Tonkovac, primijetivši da su na crnogoroskom tržištu već prisutni proizvodi iz Čepina.

On je predstavio Čepin, govoreći o lokalnoj upravi, privredi, istoriji, kulturi, tradiciji i običajima ove najveća opštine u kontinentalnoj Hrvatskoj, a druge najveće u cijeloj republici.

Njegovo obraćanje pratila je video prezentacija opštine, a potom i izlaganje Ivice Berakovića sa Poljoprivrednog instituta Osijek. O poljoprivredi u Herceg Novom - aktuelnom stanju, potencijalima i povezanosti sa turizmom, govorio je menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak. Istoriju, kulturu i turističku ponudu grada predstavio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi, a potom je direktor marketinga Instituta „Dr Simo Milošević“ Nikola Mračević prezentovao ponudu ove jedine banje u Crnoj Gori i nosioca zdravstvenog turizma.

Nakon sastanka u Institutu Igalo, za delegaciju Čepina upriličena je turistička tura kroz Stari grad i hercegnovske tvrđave. Čelnici dva grada posjetili su i dva velika kompleksa u izgradnji na teritoriji Herceg Novog – Portonovi i Lazure.

U okviru projekta „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, koji implementira Kancelarija za međunarodnu saradnju, biće upriličena i svečanost potpisivanja Sporazuma o saradnji Herceg Novog i Čepina, 20. septembra .

Projekat Općine Čepin „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u potpunosti je finansiran iz programa Evropa za građane. On je jedan od pet projekata koji su odobreni po javnom pozivu početkom ove godine, za koji je uslov bilo povezivanje najmanje dva partnerska grada, od koji jedan mora biti u državi članici EU. Ideja na kojoj se zasniva projekt leži u obnovi prijateljstva s opština Herceg Novi i Čepin, koje su se pobratimile još davne 1965. godine, kada je Čepin još bio u sastavu grada Osijeka. Cilj je ostvarivanje saradnje i razmjena iskustava između dvije opštine, kao i podizanje svijesti svih građana EU o pripadnosti zajednici jednakih vrijednosti, saopšteno je iz lokalne uprave.

Bonus video: