Opština preuzela zemlju Miloša Marovića

Nakon prodaje zemlje u zaleđu Jaza, ostalo da Svetozar Marović mora da izmiri još 900.000 eura kazne, što je praktično nemoguće ako se zna da imovina koju je založio kao garanciju ne vrijedi ni upola toliko.
2771 pregleda 0 komentar(a)
Mrčevo polje u zaleđu Jaza, Foto: Vuk Lajović
Mrčevo polje u zaleđu Jaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.02.2019. 21:46h

Opština Budva preuzela je juče hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića za 225 hiljada eura, upola manjoj cijeni od procijenjene, čime je naplatila dio sudske kazne od 1,1 milion eura, na koji se obavezao da izmiri njegov otac Svetozar Marović.

Time je ostalo da Svetozar mora da izmiri još 900 hiljada eura kazne, što je praktično nemoguće ako se zna da imovina koju je založio kao garanciju, a koja treba još da se proda, ne vrijedi ni upola toliko. Parcelom od 10.600 kvadrata zemlje u Mrčevom polju Miloš je je garantovao da će njegv otac izmiriti milionsku štetu koju je načinio opštinskoj kasi najkasnije do oktobra 2017. Kako to nije učinio, Opština je započela prinudne naplate.

Jučerašnje ročište, treće po redu, organizovao je javni izvršitelj Darko Rajković, koji je i donio rješenje oko prodaje imovine Miloša Marovića, za namirenje sudske novčane kazne. Pravni zastupnik Sekretarijata za zaštitu imovine na čijem je čelu Nikola Plamenac, prihvatio je juče da Opština preuzme imovinu mlađeg Marovića. Plamenac je za takav potez prethodno dobio ovlašćenje predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića.

Carević se pozvao na odluku lokalnog parlamenta, koja je donijeta uoči Nove godine, na kojoj je insistirao njegov prethodnik Dragan Krapović, jer u slučaju da na trećem ročištu nije bilo zainteresovanih kupaca, odnosno da Opština nije preuzela imovinu po upola manjoj cijeni, tim hektarom zemlje bila bi namirena kompletna novčana kazna šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića od 1,1 milion eura, čime bi lokalna uprava bila oštećena višestruko. Postupak prodaje imovine Svetozara i njegovog brata Dragana Marovića, koja bi ubrzo trebalo da bude organizovana je sporna, prije svega zbog procjena, koja je dvaput manja od one koje je procijenilo Specijalno tužilaštvo, kada je zaključivalo sporazum o priznanju krivice. Sudski vještak kojeg je angažovalo Specijalno tužilaštvo procijenio je imovinu dva brata na 570 hiljada eura, dok je sudski vještak kojeg je angažovala javna izvršiteljka, kojoj je Opština povjerila ovaj postupak, procijenio na 285 hiljada eura.

Izvršiteljka je blokirala sve bankovne račune starijeg Marovića u Crnoj Gori. Svetozaru su blokirane dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume, a koje su polovina u vlasništvu Marovića. Takođe, izvršenje se odnosi na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume koje su četvrtina u vlasništvu Marovića u Krimovici. Nakon procjene na prodaji će se naći i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje on sa svojim rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Stariji Marović je uložio žalbu na blokadu njegove imovine na Jazu, ali je ona odbijena.

Otac i sin već dvije godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je takođe priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1, 4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, te je podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi. Svetozar i dalje se nalazi na psihijatrijskom liječenju, a čeka ga kazna zatvora od četiri godine.

Pravna zavrzlama koja bi skupo koštala Budvu

Pravnu zavrzlamu, koja bi skupo koštala Opštinu, pojasnio je ranije za „Vijesti“ sekretar za pravnu zaštitu Nikola Plamenac, podsjećajući da je sporazumom o priznanju krivice koju je donio Viši sud Svetozar Marović obavezan da plati 1.096.481 euro u opštinsku kasu.

„U cilju obezbjeđenja potraživanja kod notara je založeno i deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju, imovina Miloša Marovića. Pošto dug nije plaćen na vrijeme, Opština je preko advokata Miloša Komnenića podnijela predlog za izvršenje. Javni izvršitelj Darko Rajković je donio rješenje o izvršenju u kome je određeno namirenje po osnovu prodaje nepokretnosti Miloša Marovića procijenjenih na 456.942 eura. Prva prodaja, koja je bila zakazana za 15. novembar, je proglašena neuspješnom jer nije bilo zainteresovanih. Nakon toga advokat Komnenić je uputio predlog Krapoviću da na sljedećoj, drugoj prodaji, Opština po upola nižoj cijeni preuzme navedene nepokretnosti“, kazao je Plamenac.

Druga prodaja bila je zakazana za 14. decembar, ali je na zahtjev Opštine odložena za sredinu februara, kako bi se izjasnio lokalni parlament i ovlastio predsjednika Opštine da potpiše dokument o preuzimanju.

Bonus video: