Osobe sa invaliditetom da postanu aktivni i korisni članovi društva

Na Konferenciji se govorilo i o profesionalnoj rehabilitaciji i politici zapošljavanja, sistematskom pristupu unapređenja života osoba sa smetnjama u razvoju, inovativnim metodama inkluzivnog obrazovanja, radnog osposobljavanja i angažovanja osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju
239 pregleda 2 komentar(a)
Konferencija, Zajedno smo jači - Društvena integracija osoba sa invaliditetom, Foto: Dragana Šćepanović
Konferencija, Zajedno smo jači - Društvena integracija osoba sa invaliditetom, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.06.2015. 15:45h

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da u Crnoj Gori ima najmanje 10% lica sa invaliditetom.

Nema preciznih podataka o karakteru, vrstama i nivou oštećenja, a ne postoje ni cjeloviti strateški ili drugi podaci o broju lica sa invaliditetom na lokalnom nivou.

Organi i institucije koje pružaju određene vrste usluga i servisa osobama sa invaliditetom, vode parcijalne evidencije o korisnicima svojih usluga.

To je, između ostalog, istaknuto na konferenciji "Zajedno smo jači - Društvena integracija osoba sa invaliditetom", koju je u Kolašinu organizovao Sportsko konjički klub (SKK) "Budućnost" , Resursni centar "1. Jun" i NVO "Društvo prijatelja Kolašina".

Generalni pokrovitelj konferencije je Kompanija Bianca Resort & SPA.

Predavači su predstavili i dva inovatina programa Hiporehabilitacioni program u kojem se konj koristi kao terapeutsko sredstvo i radnookupacioni tretman u botaničkim baštama.

"SKK "Budućnost" sa Zavodom za zapošljavanje i resurnim centrom "1jun" realizuju projekat "Zajedno smo jači – Profesionalna rehabilitacija, aktivna politika zapošljavanja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom". U klubu je na realizaciji ovoga projekta angažovano 16 lica od čega sedam sa evidencije Zavoda gdje je i jedna osoba sa invaliditetom. Projektom je predviđeno da 80 djece idu na hiperrehabilitacione tretmane kluba koja će im pomoći da budu prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva. Kao volonteri u radionicama su uključeni studenti ali i ličnosti iz javnog života, glumci, političari, sportisti, muzičari", istakla je dr Stanka Mrdak, načelnica i pedijatar Centra za djecu sa posebnim potrebama Doma zdravlja Podgorica.

Na Konferenciji se govorilo i o profesionalnoj rehabilitaciji i politici zapošljavanja, sistematskom pristupu unapređenja života osoba sa smetnjama u razvoju, inovativnim metodama inkluzivnog obrazovanja, radnog osposobljavanja i angažovanja osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Pokrenuta je i inicijativa za izgradnju Dnevnog boravka za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Kolašinu.

"Osobe sa invaliditetom se susrijeću sa brojnim fizičkim i društvenim preprekama, dodatno pojačanim predrasudama koje otežavaju zadovoljenje elementarnih bioloških, psiholoških i socijalnih potreba. Stoga, smatramo da ne smijemo dozvoliti da ostanemo samo pasivni posmatrači, jer imamo kako individualnu, tako i društvenu odgovornost da doprinesemo stvaranju jednakih uslova za sve i pružimo im punu podršku da od pasivnog člana zajednice, postanu aktivni i korisni članovi društva", poručeno je sa konferencije u kolašinskom hotelu "Bjanka".

Bonus video: