"Dan krapa": Riblja čorba 'planula' za pola sata

Prisutni imaju priliku da uživaju i steknu uvid u to kakav je bio tradicionalani način pripreme čorbe od krapa, kakav je bio način pripreme krapa u tavi, pirjanog krapa, prisustvuju prezentaciji i degustiraju jela od krapa i razne vrste vina
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2015. 15:39h

Krap i druge vrste ribe spremljene na nekoliko načina, zetski kolači, priganice, proizvodi od meda i vino, samo su dio bogate ponude u kojoj su uživali posjetioci manifestacije “Dan krapa”.

Manifestacija, koja je organizovana u čast ljetnje turističke i početka lovne sezone, sa ciljem očuvanja tradicionalnih vrijednosti, turističke pomocije lokaliteta i NP Skadarsko jezero i održivosti i koriščenja resursa za buduće generacije, okupila je u eko rizortu “Plavnica” 55 lokalnih kulinara, vinara i izlagača suvenira.

Gosti su, pored degustacije kulinarskih specijaliteta i uživanja u kulturno - umjetničkom programu, mogli da se voze tradicionalnim prevoznim sredstvom na vodi – čunom.

Predsjednik Gradske opštine (GO) Golubovci Dušan Radonjić, koji je otvorio manifestaciju, je posebno ukazao na značaj očuvanja životne sredine, ali i na sve ono što u istorijskom i tradicionalnom smislu basen Skadarskog jezera, život lokalnog stanovništva u njegovo okolini i sam krap predstavljaju kroz istoriju i tradiciju tog kraja.

Direktorica Turističke organizacije Podgorice (TOP) Tatjana Dmitrović – Popović kazala je da je veoma zadovoljna posjetom, istakavši da “za svakog ima ponešto i da gosti pozitivno reaguju”.

“Ovdje su na jednom mjestu svi segmenti našeg turističkog proizvoda i Glavnog grada i cijele Crne Gore. Ovaj lokalitet je sam po sebi veoma značajan i atraktivan. Dio je Nacionalnog parka...”, kazala je Dmitrović – Popović.

Ona je rekla da su dobro promovisali Plavnicu, istakavši da su turisti, koji su nosioci crnogorskog turizma, mogli da vide sve ljepote tog mjesta i kompletnu turističku ponudu.

Ističući da Skadarsko jezero do sada nije bilo dovoljno turistički predstavljeno, direktorica TOP-a je ocijenila da su se iz tog razloga odlučili za tu lokaciju.

Izlagač Miloš Marković je kazao da su gosti za pola sata 'ispraznili' kotao riblje čorbe, koju je spremila njegova supruga.

“ Spremanje čorbe je izuzetno lako. Treba freška riba i dobar majstor koji zna da ocijeni kad je jelo gotovo. Spremali smo i šarana u tiganju... On može da se spremi na bezbroj načina, ali nemamo ovdje uslova za to”, kazao je Marković.

Organizatori manifestacije su Nacionalni parkovi Crne Gore, Turistička organizacija Podgorice, Glavni grad i GO Golubovci, u partnerstvu sa eko rizortom “Plavnica”.

Krap stoljećima hranio stanovništvo oko Skadarskog jezera

Direktorica TOP-a je istakla da su iz bogate gastronomske ponude, prednost dali krapu iz Skadarskog jezera, koji 'život znači' i koji je stoljećima hranio stanovništvo tog područja.

“Krap se pripremao na tradicionalan način, kao čorba, pirjao se... Naši restorateri su to preuzeli kao obavezu i zaista pripremili jela koja su i naši preci pripremali. Posjetioci su mogli da dobiju recepte”, kazala je Dmitrović – Popović.

Galerija

Bonus video: