Septembarska biciklijada okupila oko 150 učesnika

„Opština Nikšić je u poslednjih nekoliko godina sprovela niz aktivnosti i trajnih mjera kao doprinos održivoj urbanoj mobilnosti u gradu“,
171 pregleda 0 komentar(a)
Biciklijada Nikšić, Foto: BK "Perun"
Biciklijada Nikšić, Foto: BK "Perun"
Ažurirano: 22.09.2018. 14:52h

U znak obilježava 22.septembra, Svjetskog dan bez automobila, biciklistički klub „Perun“, u saradnji sa Opštinom Nikšić i Fondacijom Petrović Njegoš, organizovao je tradicionalnu septembarsku biciklijadu na kojoj je učešće uzelo oko 150 biciklista.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, podsjetila je da grad pod Trebjesom već osmu godinu uzima učešće u Evropskoj nedjelji mobilnosti, u saradnji sa biciklističkim klubom „Perun“.

„Opština Nikšić je u poslednjih nekoliko godina sprovela niz aktivnosti i trajnih mjera kao doprinos održivoj urbanoj mobilnosti u gradu“, kazala je Nikčević.

Te mjere su ograničavanje brzine kretanja vozila u zonama oko gradskih škola, parking zone, čime su, kako je rekla, trotoari „oslobođeni“ za pješake, izgradnja obilaznice koja je tranzitni saobraćaj izmjestila iz grada.

Pohvalila je napor Ane Petrović Njegoš i BK „Perun“ da promovišu, ne samo zdrave stilove života i biciklizam, nego i Nikšić i Crnu Goru.

„Ovogodišnji događaj koji se organizuje u okviru 'Septembarskih dana' ima za cilj da se rekreativnom biciklističkom vožnjom ne samo osvrnemo na istorijsko naslijeđe, imajući u vidu da je prvi bicikl stigao u Crnu Goru davne 1895. godine, već i pošaljemo poruku našim građanima da se korišćenjem bicikla kao alternativnog, ekološkog i ekonomičnog prevoznog sredstva, doprinosi kako promociji sportskih vrijednosti i zdravih stilova života tako i očuvanju životne sredine“, poručila je Petrović.

Biciklijadi je prisustvovao i ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, kome je BK „Perun“ uručio priznanje za učešće na septembarskoj biciklijadi, dok je njegova supruga, Monika Dmohovski, proglašena za damu biciklijade.

Galerija

Bonus video: