Četiri crnogorske NVO učestvuju u u programu Evropa za građane

„Crnogorski organi i organizacije imaju pravo učešća na konkursima ovog programa Evropske unije na osnovu sporazuma potpisanog 27. oktobra prošle godine, u skladu sa kojim je u Ministarstvu kulture uspostavljena i Kontakt tačka za implementaciju programa u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.06.2015. 20:07h

– Nevladine organizacije (NVO) Institut za javnu politiku, MAPSS, Zračak nade i Centar za građansko obrazovanje učestvovaće ove godine u programu Evropa za građane, koji obuhvata 23 projekta za koje je odobreno više od 2,8 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu pri Evropskoj komisiji objavila je rezultate za program Evropa za građane, poglavlje 2 „Demokratski angažman i građansko učešće“ – Mjera 2.3 „Projekti civilnog društva“, na osnovu konkursa objavljenog u martu.

„Od 440 podnijetih aplikacija iz svih zemalja koje učestvuju u programu Evropa za građane, 23 projekta su odabrana i za njih su odobrena sredstva u iznosu od 2.817.500 eura. Četiri organizacije iz Crne Gore ove godine učestvuju u odabranim programima, a prvi put jedna organizacija iz naše države je na konkursu nagrađena kao lider projekta“, kaže se u saopštenju.

Organiazcija Institut za javnu politiku iz Podgorice učestvovaće kao lider projekta Ženska vlada Zapadnog Balkana.EU.

MAPSS iz Podgorice učestvuje kao partner na projektu EUbyCitizens, čiji je vođa francuska organizacija Maison de l’Europe.

NVO Zračak nade – Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju iz Pljevalja učestvovaće kao partner na projektu Towards European Values – Persons with Disabilities as Equal Citizens, čiji je vođa organizacija Asocijacija za promociju inkluzije Srbije.

Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice je partner na projektu Homo Europeanus – Overcoming the Knowledge Deficit, čiji je vođa hrvatska organizacija Europski dom Slavonski Brod.

„Crnogorski organi i organizacije imaju pravo učešća na konkursima ovog programa Evropske unije na osnovu sporazuma potpisanog 27. oktobra prošle godine, u skladu sa kojim je u Ministarstvu kulture uspostavljena i Kontakt tačka za implementaciju programa u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: