Kinezi nude posao za 260 Kolašinaca

Stopa nezaposlenosti u Kolašinu 26,7 procenata, što je skoro duplo više od državnog prosjeka
64 pregleda 7 komentar(a)
Kolašin autoput, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin autoput, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.06.2015. 18:29h

Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) koja će graditi autoput, dostavila je ponudu kolašinskoj kancelariji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), kojom traži oko 260 radnika za dionicu koja je na teritoriji te opštine.

Kako kaže savjetnik u kancelariji ZZZ Ranko Šćepanović, to će biti odlična prilika za većinu nezapošljenih Kolašinca. Na evidenciji te kacelarije je 822 lica, a stopa nezaposlenosti u Kolašinu 26, 7 procenata, što je skoro duplo više od državnog prosjeka.

“Kineska korporacija je u ponudi navela da traže 260 radnika, od čega 80 onih koji će biti angažovani na fizičkim poslovima. Pored njih, traže se se i još mnogo zanimanja- bageristi, vozači teretnih i putničkih vozila, operateri na utovarivačima, betonskim mješalicama i pumpama, električari, armirači, tesari… To je izuzetno dobro za Kolašin, i u ZZZ smo oduševljeni. Takođe, zadovoljni smo i kako teku dogovori između koordinatora za Kolašin CRBC-a Veska Kovjanića , lokalne uprave i naše kancelarije”, kaže Šćepanović.

On naglašava kako su Kinezi saopštili stav da će biti angažovana, isključivo, domaća radna snaga.

Prema njegovim riječima u Kinezi su u ponudi naveli i visinu zarada, koje su, tvrdi savjetnik ZZZ, solidne. Onima koji budu angažovani na izgradnji autoputa, poslodavac će obezbijediti prevoz od grada do gradilišta, obrok tokom radnog vremena i osiguranje.

“Ono što nas posebno raduje da su nezaposleni Kolašinci, konačno, promijenili svoj odnos, pa su vrlo zainteresovani za rad u kineskoj koropraciji. Do sada se javilo preko 200 sugrađana. Među njima je značajan broj onih sa visokom stručnom spremom, koji su raspoloženi da rade čak i fizičke poslove. Iz kineske korporacije su saopštili da će primate radnike u tri faze: 1. jula, 1. septembra i 1. decembra.”, reko je Šćepanović “Vijstima”.

U kancelariji ZZZ objašnjavaju kako je mnogo zainteresovanih za neki od zanatskih poslova. Riječ je o onima koji posjeduju vještine i već su bili angažovani na tim poslovima, ali nemaju potrebne sertifikate. Za njih će, kaže Šćepanović, biti organizovana obuka, koju će platiti država.

Bonus video: