Alen i Marković: Značajni napori Crne Gore na suzbijanju terorizma

„Rad na legislativi i napori svih relevantnih subjekata u Crnoj Gori na suzbijanju terorizma, posebno kada su u pitanju strani borci, od velikog je značaja ne samo za Crnu Goru, već i za međunarodnu zajednicu“, poručio je Alen
0 komentar(a)
Džon Alen, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Džon Alen, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.06.2015. 16:27h

Napori Crne Gore na suzbijanju terorizma od velikog su značaja ne samo za nju, već i za međunarodnu zajednicu, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Duška Markovića i specijalnog izaslanika predsjednika Gobalne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, generala Džona Alena.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković i Alen susreli su se u Budvi, gdje se održava To Be Secure Forum.

Alen je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) veoma cijene učešće i doprinos Crne Gore Globalnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države.

„Rad na legislativi i napori svih relevantnih subjekata u Crnoj Gori na suzbijanju terorizma, posebno kada su u pitanju strani borci, od velikog je značaja ne samo za Crnu Goru, već i za međunarodnu zajednicu“, poručio je Alen.

On je naglasio da u narednom periodu pažnju treba usmjeriti na ustanovljavanje najbolje prakse kada je u pitanju proces rehabilitacije, s obzirom na njegovu posljedičnu vezu sa smanjenjem radikalizma.

Marković je ukazao na snažan interes Crne Gore da bude uključena u taj proces, s obzirom na značaj zajedničkog djelovanja u cilju ostvarenja unutrašnjeg i međunarodnog mira i bezbjednosti

„Komunikacija, razmjena iskustava i zajednički rad ključni su elementi za borbu protiv vjerskog radikalizma i ekstremizma, koji predstavljaju bitan bezbjednosni izazov za region“, dodao Marković.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o finansijskim aspektima podrške tom fenomenu i raspoloživim mehanizmima za njihovo zaustavljanje.

“Sagovornici su zajednički zaključili da dalje međunarodne aktivnosti treba usmjeriti na pojavu sve veće globalizacije tih prijetnji i odgovora na njih”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: