Marković: Poziv ID je ozbijna stvar, ali ga ne treba precjenjivati

„Svaki pojedinac koji je učestvovao u ratu na stranom ratištu predstavlja prijetnju za zajednicu iz koje je došao, a to znači i za države Balkana generalno“, rekao je Marković na panelu o stranim borcima u okviru 2BS foruma
66 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 18:20h

Poziv Islamske države (ID) muslimanima sa Balkana da joj se pridruže u borbama ozbiljna je stvar, ali ga sada ne treba precjenjivati, jer je propaganda snažan instrument koji koristi ID, rekao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On je, komentarišući video snimak na kom se muslimani sa Balkana pozivaju na borbu, kazao da ne misli da je to prva prijetnja.

„Svaki pojedinac koji je učestvovao u ratu na stranom ratištu predstavlja prijetnju za zajednicu iz koje je došao, a to znači i za države Balkana generalno“, rekao je Marković na panelu o stranim borcima u okviru 2BS foruma.

Poziv je, kako je naveo, ozbijna stvar, ali ga ne treba sada precjenjivati, jer se zna da je propaganda snažan instrument koji koristi ID.

Prema njegovim riječima, društvene mreže su put za širenje propagande, a one ne mogu biti kontrolisane ili ograničene.

„Djelovanje ID kao terorističke organizacije je prijetnja za svaku tačku na zemljinoj kugli“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, zbog djelovanja ID, veliki broj ljudi u svijetu strada i trpi velike posljedice.

Mnoge države su izgubile šansu da rade na svom razvoju, dok, kako smatra Marković, države na Balkanu to još mogu da spriječe. „Ukupnim mjerama koje države pojedinačno ili zajedno preduzimaju“.

On je naglasio značaj i vrijednost multietničkog sklada i povjerenja među ljudim različitih vjera koji postoje u Crnoj Gori, ali i poručio da „to ne znači da one nijesu ugrožene“.

One su danas, kako je naveo, ugrožene djelovanjem ID, građana na stranim ratištima, onih koji se vraćaju, ali i onih koji nijesu još otišli, ali su radikalizovani i snažna su ideološka podrška ID.

„Moramo uložiti sve kapacitete i razumjeti ovaj problem“, rekao je Marković.

To je, kako je naglasio, problem zajednice u cjelini i neophodan je zajednički odgovor.

„Nijesam za to da dramatizujemo ovakve poruke. To bi značilo da smo nasjeli na propagandu njihovih centara. Mi treba da šaljemo pozitivne poruke. Ovo jeste izazov i jeste prijetnja, ali ćemo naći način i imamo snage da njima odgovorimo“, rekao je Marković.

On je ukazao i na ulogu medija u toj situaciji.

„Siguran sam da će sjutra svi mediji u regionu govoriti o tome kako je Balkan zahvačen prijetnjom od ID, kako su naše države ugrožene i kako su naše službe ograničenih kapaciteta. Šta će se desiti na takav način? Mi ćemo upasti u propagandnu igru tima koji to osmišljava“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, ukoliko to ne bi bilo na naslovnim stranama, to bio bio snažan demokratski odgovor na propagandu.

On je ukazao na značaj multilateralnog pristupa prijetnjama od terorizma i od učešća građana na stranim ratištima.

„Multilateralna saradnja je najbolji i jedini valjan odgovor, jer je to zajednički izazov i globalna prijetnja“, rekao je Marković.

Svaka država, kako je naveo, i pojedinačno mora uraditi sve što je do nje.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, naveo je da nadležni organi objavljeni video treba da shvate ozbiljno, ali i mediji, kako je kazao, imaju svoju ulogu u tom procesu.

„Odogovor na ove probleme ne treba da daju samo organi nadležni za sprovođenje zakona, već je to šira društvena priča“, naveo je Konjević.

Mediji, kako se saglasio sa Markovićem, imaju ulogu u tom procesu.

„Razumijemo da smo dio propagandnog terena, čim je taj snimak napravljen, on je dio jedne propagandne igre koja je upućena sada već jednom regionu, tako da bi, u tom kontekstu, sada svi trebalo da preduzmemo svoj dio odgovornosti i doprinesemo u mjeri u kojoj možemo“, rekao je Konjević.

Bonus video: