Iz Vlade da nazdrave "čistom" vodom sa Vasovih voda

U sklopu performansa, napravljen je štand sa "ekološkim" proizvodima koji se proizvode na Vasovim vodama
1 komentar(a)
Beranselo performans, Foto: Tufik Softić
Beranselo performans, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.06.2015. 18:17h

Odbor za zaštitu životne sredine MZ Beranselo je povodom Dana zaštite životne sredine organizovao performans na Vasovim vodama kojim su željeli da ukažu na problem deponije koji još nije riješen.

Mještani Beransela su zahtjevalli hitan početak sanacije naveće divlje deponije na sjeveru Crne Gore i istovremeno zatražili odgovornost za nestručnost koja je dovela do višemilionske štete koju će platiti građani Crne Gore.

U sklopu performansa, napravljen je štand sa "ekološkim" proizvodima koji se proizvode na Vasovim vodama.

“Ovaj humus sa Vasovih voda poslaćemo za sađenje cvijeća ispred Vlade, a 'čistu' flaširanu vodu sa Vasovih izvora šaljemo im umjesto zdravice da ih podsjetimo na obećanje da će sanirati ovo smetlište,” kazao je Slobo Lončar.

Na divljem smetlištu Vasove vode je, kako je ranije procijenjeno, u proteklih desetak godina odloženo možda i do milion tona otpada. Nakon višegodišnjih upornih protesta mještana Beransela, bivše lokalne vlasti su morale odustati od ideje da se baš tu gradi regionalna deponija.

Vlada Crne Gore je potom donijela odluku da se Vasove vode konzerviraju i najavila da je za sanaciju ove crne ekološke tačke odvojeno 900.000 eura.

Do sanacije, međutim, još nije došlo. Planina smeća danas prijeti da se sruči niz liticu, na magistralni put i u rijeku Lim, a sa ljetnjim temperaturama isparenja sa ovog smetlišta i dalje truju mještane Beransela među kojima je desetak oboljelo od karcinoma a dvojica podlegla toj bolesti..

„Ipak se sve rjeđe postavlja pitanje ko je kriv za sve što se dešavalo u ovom prigradskom naselju u Beranama i za ovakve posljedice. Ko je kriv za to što je napravljena najveća planina smeća u državi i što je potrošeno milion eura poreskih obveznika na projekte za koje se unaprijed znalo da nikada neće biti relaizovani. Ko je kriv što su maltretirani, gonjeni i hapšeni mještani Beransela. Zaboravlja se, a ne bi smjelo,“ kazao je Lončar.

Opština Berane je sa novim lokalnim vlastima iz koalicije „Zdravo Berane SNP – DF“ pronašla novu lokaciju za privremeno odlaganje otpada do konačnog rješenja ovog problema za čitav sjever.

Svjetski dan zaštite životne sredine danas je u Beranama obilježen velikom akcijom čišćenja grada koju je organizovalo JP Komunalno uz veliki odziv građana.

Bonus video: