Jonica: Ne ostaviti mogućnost da se krivične prijave drže u "fiokama"

U SNP-u smatraju da je zato potrebno Zakonikom, a ne Pravilnikom, propisati rokove za donošenje odluke, ali i odgovornost za nepoštovanje tih rokova
56 pregleda 7 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 13:41h

Izmjenama Zakonika o krivičnom postupku neophodno je detaljnije urediti postupak razmatranja i odbacivanja krivične prijave, i posebno propisati rokove za pojedine radnje državnog tužioca, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je da su amandmanima predložiili da se Zakonikom propiše obaveza da je državni tužilac dužan donijeti odluku u roku od tri mjeseca od prijema krivične prijave, odnosno upisa u upisnik krivičnih prijava, a izuzetno u roku od šest mjeseci u složenim predmetima.

"Iako je Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju državnog tužilaštva u članu 72 propisan rok od tri mjeseca za donošenje odluke, a izuzetno šest mjeseci u složenim predmetima, u praksi smo imali često slučajeve da je taj rok značajno prekoračen", navela je ona.

U SNP-u smatraju da je zato potrebno Zakonikom, a ne Pravilnikom, propisati rokove za donošenje odluke, ali i odgovornost za nepoštovanje tih rokova.

„Našim amandmanima na Predlog izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku propisali smo obavezu da državni tužilac upisuje sve krivične prijave odmah po prijemu u upisnik krivičnih prijava, kako se ne bi ostavila mogućnost da se krivične prijave drže u "fiokama" iz različitih razloga“, saopštila je Jonica.

Propisali su i, kako je rekla, obavezu da tužilac mora započeti postupanje po krivičnoj prijavi najkasnije u roku od tri dana od dana prijema i upisa u upisnik krivičnih prijava.

"Ukoliko naši amandmani budu usvojeni obezbjediće se ažurnije postupanje po krivičnim prijavama, ali i omogućiti da se jasno adresira odgovornost za nepostupanje unutar Državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju Jonice.

Bonus video: