Suvi bazeni ulcinjske Solane otjerali flamingose

"Mnogi bazeni ostali su bez vode tako da je oko 300 parova flamingosa koji su počeli gniježdenje, potražilo drugo stanište. I mnoge druge vrste prinuđene su da se gnijezde na praznim bazenima zbog čega su izloženi i predatorima",
153 pregleda 6 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 05.06.2015. 18:18h

Volonteri iz Podgorice, njih 30, i radnici ulcinjskih Javnih preduzeća počeli su čišćenje solanskog kanala u pokušaju da na Svjetski dan zaštite životne sredine još jednom ukažu na alarmantno stanje u kome se nalazi jedina fabrika soli i naglase značaj cijelog lokaliteta ne samo za grad i državu nego i za Evropu.

Jelena Janjušević iz Centra za održivi razvoj koji je zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja turizma i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica organizovao akciju, kazala je da je Solana u ozbiljnim problemima i da se izostanak prošlogodišnje berbe negativno reflektovao ne samo kroz finansijske pokazatelje nego i na stanje cijelog biodiverziteta.

"To se prije svega odnosi na ptice budući da je Solana njihovo stanište na migratornom putu iz svih krajeva Evrope ka Africi i nazad", kazala je ona.

Janjušević je naglasila da je Centar u okviru programa Ujedinjenih nacija za razvoj obezbijedio 35.000 eura za popravku pumpi koje bi u bazene Solane i u Port Milenu upumpavale svježu morsku vodu.

Darko Saveljić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazao je da je Solana jedno od četiri najznačajnija područja za ptice u Evropi.

"Definitivno najznačajniji prostor za ptice za gniježdenje, zimovanje i seobe na istočnom dijelu Jadrana", kazao je on.

Saveljić je ocijenio da je situacija na Solani danas mnogo teža nego prije 20 dana kada je održan sastanak koordinacionog tijela za praćenje realizacije zaključaka sa nedavnih sastanaka u Poodgorici i Ulcinju.

"Mnogi bazeni ostali su bez vode tako da je oko 300 parova flamingosa koji su počeli gniježdenje, potražilo drugo stanište. I mnoge druge vrste prinuđene su da se gnijezde na praznim bazenima zbog čega su izloženi i predatorima", kazao je on.

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da se Opština zalaže da se Solana stavi u funkciju i proglasi zaštićenom zonom.

"Opština je preuzela dio obaveza u tom pravcu i radimo na njihovom ispunjavanju. Očekujemo da i Vlada obavi svoj dio posla", rekao je Đeka.

Državna sekretarka u Minstarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović je kazala da je zadovoljna dinamikom realizacije aktivnosti iz ranije usvojenog plana sanacije za Solanu.

"Očekujem da ćemo već za deset dana imati svježu vodu na bazenima Solane i time omogućiti da se biodiverzitet sačuva u mjeri mogućeg u odnosu na ono što su objektivne okolnosti", kazala je ona i poručila "da nećemo stati na ovome".

Pejović očekuje da se u cijeli posao aktivno uključi stečajna uprava te da Opština do oktobra usvoji plan preuzimanja svih aktivnosti na toj loakciji.

"Ne smatram da ćemo biti uspješni ukoliko i nakon ovih aktivnosti ostavimo prostor za zazličite vrste devastacije na solani", kazala je on.

Navela je da je još ostao nedefinisan status Solane prema prostornoj planskoj dokumentaciji.

"Uskoro ćemo imati prednacrte i moja poruka političarima i odbornicima je da se pažljivo i pametno odnose prema tome jer od toga zavisi kako će se donijeti studija zaštite, ko će biti određen za upravljača i ko će snositi odgovornost za sve to", kazala je Pejović ističući da je Vlada veoma zainteresovana za nastavaka proizvodnje soli.

"Tražimo investitora koji će pokrenuti proizvodnju ali dosta toga zavisi i od prostorno plasnke dokumentacije kako bi znali šta je od drugih kapaciteta planirano na solani" kazala je ona izrazivši zadovoljstvo što je uprava za remont pumpi uposlila dva bivša radnika.

"Sada su dva a biće ih i 16. To je naša žerlja, da se oslonimo na stručne ljude koji znaju svoj posao i koji su motivisani da još jednom daju doprinos zaštiti cijelog lokaliteta", kazala je ona.

Bonus video: