GA: Neophodne izmjene i dopune Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju

"Postojeća politika negativno utiče na podizanje transparentnosti procesa odlučivanja u obrazovanju, kvalitet nastave i selekciju kadrova a otvara i veliki prostor za eventualnu pravnu nesigurnost kandidata i mogućnost politizacije i pristrasnosti u postupku izbora direktora. Vrhunac ovog problema ogleda se u činjenici da je u ovako zarobljenom školstvu izbor direktora škola u Crnoj Gori najčešće predmet međupartijskih dogovora te raznih tajnih sporazuma kojima se koalicioni partneri dogovaraju oko raspodjele direktorskih mjesta"
0 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2015. 09:32h

Zakonska rješenja po kojima direktore škola imenuje i razrješava ministar, zaobilazeći školske odbore moraju biti promijenjena, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

U toj organizaciji, kako navode, podržavaju predloge koje su iznijeli poslanici Demokratskog fronta (DF) i smatraju da je neophodno promijeniti i postojeći odnos predstavnika ministarstva u školskom odboru, te povećati broj članova zaposlenih, lokalne samouprave, predstavnika roditelja i đaka u školskom odboru.

"Postojeća politika negativno utiče na podizanje transparentnosti procesa odlučivanja u obrazovanju, kvalitet nastave i selekciju kadrova a otvara i veliki prostor za eventualnu pravnu nesigurnost kandidata i mogućnost politizacije i pristrasnosti u postupku izbora direktora. Vrhunac ovog problema ogleda se u činjenici da je u ovako zarobljenom školstvu izbor direktora škola u Crnoj Gori najčešće predmet međupartijskih dogovora te raznih tajnih sporazuma kojima se koalicioni partneri dogovaraju oko raspodjele direktorskih mjesta", navodi se u saopštenju GA.

Građanska alijansa je, kako podsjećaju, godinama ukazivala na potrebu decentralizacije uprave, departizacije školstva u Crnoj Gori i cjelokupnog obrazovnog sistema.

"Dosadašnja iskustva jasno su pokazala na nasušnu potrebu izmjena postojećih rješenja koja se tiču načina biranja i razrješavanja direktora javnih obrazovnih ustanova koji karakteriše izuzetan stepen centralizacije u procesu odlučivanja, kao i obezbjeđivanja principa besplatnog obrazovanja, kroz aktivnosti na omogućavanju nabavke udžbenika za sve učenike osnovnih škola po prihvatljivijim uslovima. U prethodnom periodu, zajedno sa partnerskim organizacijama, ukazivali smo na to da način biranja direktora obrazovnih ustanova nije u skladu s procesima transparentnosti, depolitizacije kao i potrebom uključenosti svih zaintersovanih grupa. Naime, prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju osnivač, a to je u najvećem broju slučajeva Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo prosvjete i nauke, bira i razrješava direktora obrazovne ustanove. Na ovaj način u praksi se marginalizuje značaj školskih odbora, lokalne zajednice i nastavnog kadra, u postupku izbora i razrješenja direktora, dok se njihova funkcija na kraju svodi na puko raspisivanje konkursa. U prilog toj tvrdnji ide i odnos broja članova školskog odbora, bez obzira na preovladavajući stav da predstavnici zaposlenih, socijalnih partnera, roditelja, učenika i lokalne samouprave treba da imaju većinu u tom odboru. U postojećoj strukturi školskih odbora većinu imaju predstavnici osnivača, odnosno Vlade pa je na taj način u procedurama koji se tiču izbora i vođenja obrazovnih ustanova ostavljen ogroman prostor za politizaciju, i druge vrste pritisaka", kazali su iz GA.

Bonus video: