Bogdanović: Obezbijeđeno 100.000 eura za Forte Mare

On je sa predsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem, između ostalog razgovarao o nominaciji tvrđave za upis na Uneskovu listu svjetske baštine
62 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović HN, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović HN, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 13.09.2018. 07:06h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima boravio je juče u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, ocijenili su da između tog Vladinog resora i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali i da prepoznaju prostor za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje.

Bilo je riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesko listu svjetske baštine.

Bogdanović je istakao da, cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave, za Herceg Novi, ali i cijelu Crnu Goru, Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesko listi.

On je dodao i da je ministarstvo u svom budžetu obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi i istakao očekivanje da će u saradnji sa Opštinom svi potrebni radovi biti sprovedeni do polovine naredne godine.

"Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili sagovornici neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajuci u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi. Sagovornici su istakli da je realizacija navedenog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi", stoji u saopštenju ministarstva.

Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opstine za pretvaranje Njegoševe škole u muzej.

"Ministar Bogdanović je izrazio spremnost Miinistarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču ove buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama", navode iz ministarstva.

Ministar kulture je, dodaju, naglasio i da ce Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne bastine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i ubuduće, posebno imajuci u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

On je potencirao značaj što skorijeg utvrđivanje stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg Novi.

"Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju", istakao je Bogdanović.

Tokom posjete je obišao i JU “Gradska biblioteka i čitaonica“, tvrđavu Forte Mare, kuću Iva Andrića, muzej „Mirko Komnenović“ i prostor planiranog muzeja „Njegoševa škola“, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje.

Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve u cilju daljeg razvoja kulturnog života u Herceg Novom.

Fotografije možete preuzeti sa sajta www.infobiro.tv Ili sa linka https://wetransfer.com/downloads/f8ca9ad24929727d5f6262f00cfb97b120180912120126/03748c665e1ff60a4f1faad3ff26630920180912120126/c41eb0

Bonus video: