Nebo iznad Budve bez paraglajdera

Iz MSC-a saopštili da nema vremena ni para da se uzletište na Brajićima uredi, a da se prethodnih godina svako bavio tim sportom...
75 pregleda 5 komentar(a)
paraglajderi Brajići, povrijeđena djevojka, Foto: Čitalac "Vijesti"
paraglajderi Brajići, povrijeđena djevojka, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 04.06.2015. 17:04h

Uzletište za paraglajding na Brajićima iznad Budve, ove sezone biće zatvoreno. Mediteranski sportski centar, kome je Opština povjerila gazdovanje tom lokacijom, nije u mogućnosti, što zbog kratkog roka, što zbog nesređenih odnosa među članovima i simpatizerima parglajding sporta, kao i potrebe za ulaganjem većih sredstava da uredi poletište.

Opština Budva je ove godine, nakon što je minulih sezona na uzletištu vladao pravi haos, a nerijetko bilo i povrijeđenih turista, zaključila ugovor sa opštinskim JP Mediteranski sportski centar, kome je dodijelila poletište, od 1.500 kvadrata.

Ranijih godina lokacija je bila nuđena na tenderu, kao i ostale privremene lokacije, ali je nije mogla izdati, ili prilikom izdvanja bilo je velikih pritužbi. Kako bi se napokon uveo red jer ima pilota, koji bez licence lete, a pri tome i ne plaćaju porez Opštini, poletište je ustupljeno MSC.

Da postoji netrpljevost i trvenje među paraglajderima, bilo je jasno upravi javnog preduzeća, kada su započete pipreme oko poletišta. Mnogi od pilota rade samostalno, a dosta njih nema licence iz Crne Gore.

Poletište je neophodno dodatno urediti, a Opština nema na bečićkoj plaži svoj komad zemlje gdje bi paraglajderi slijetali, pa je i za zakup lokacije, potrebno izdvojiti pare.

Poletište na Brajićima dijelom se graniči sa zemljom mještnina, pa bi trebalo da se razriješi i taj problem i da se Komunalnom preduzeću plate usluge odvoza smeća i uređenja lokacije. Toliko novca, kako je rečeno "Vijestima", Mediteranski sportski centar nema u ovogodišnjem budžetu.

"Za sada je odluka da se pomenuta lokacija zatvori za ovu sezonu, ogradi i ne dozvoli da se koristi. Mi ne možemo garantovati bezbjednost i snositi odgovornost za nepoželjne situacije. Naredne godine bismo mogli urediti jedno poletište po svim standardima“, kazao je direktor Mediteranskog sportskog centra Ivan Ivanović.

On je kazao da su u pitanju velika ulaganja, koja trenutno nije moguće izvesti u kratkom roku, te da, kako je to ugovorom predviđeno MSC će pomenutu lokaciju vratiti Opšini.

Ukoliko se pronađe neko rješenje, svi oni koji budu koristili uzletište u komercijalne svrhe, moraće dobiti odobrenje Sekretarijata za finanisje, i plaćati porez, što nije bio slučaj ranijih godina, već su brojni piloti, koji su turistie "spuštali" paraglajderom to činili ne plaćajući ništa, a naplaćivali vožnju.

Paraglajderi tvrde da će doći turisti

Paraglajderi, koji su pozvali redakciju "Vijesti" tvrde da su brojne ture već dogovorili sa turističkim agencijama, koje dovode goste u crnu Goru, upravo zbog adrenalina koji pruža taj sport. Tokom minule sezone, bilo je nekoliko slučajeva povređivanja turista, a dvojica turista su poginula u prethodne tri godine.

Iz MSC kažu da su se pilotiranjem bavili i ljudi iz Crne Gore, kao i iz regiona, ali i iz inostranstva.

Opšti haos je vladao i u naplati letova, koštali su od 20 pa do 50 ili čak sto eura...

Bonus video: