Policija kontrolisala ispravnost autobusa, od 15 prošla samo tri

Iz Uprave policije je saopšteno da je od 15 kontrolisanih autobusa 12 tehnički neispravno
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2015. 15:33h

Iz Uprave policije je saopšteno da je u akcija kontrole tehničke ispravnosti vozila utvrđeno da je od 15 kontrolisanih autobusa 12 tehnički neispravno.

Putnike međugradskih prevoznika iz Danilovgrada i Nikšića, policija je izbacila iz autobusa kod prodavnice "Tehno maxa" na Zabjelu, a vozila uputila na vanredni tehnički pregled.

Autobusi podgoričkog gradskog prevoza počeli su redovno saobraćati tek oko 13 časova, ali prevoznici tvrde da je policija većinu autobusa pustila da odradi do kraja liniju i doveze vozila na servis.

Novinari “Vijesti” zatekli su kod servisa Osmanagića na Zabjelu dva autobusa nikšićkog prevoznika “Glunex”, koji su, tvrde, putnike ostavili na ulicu po nalogu policije.

Mato Glušica iz "Glunexa" tvrdi da je vozio za Nevesinje kada su ga, oko osam ujutro, zaustavili policajci, zamolili putnike da napuste vozilo i uputili ga na tehnički pregled.

"Mogli smo odvesti vozila na servis, nakon što odvezemo putnike, sada su mnogi zakasnili na mjesto dolaska. Jedna žena je vodila dijete kod doktora u Trebinje, a sada ne znam ni kako je otišla", kazao je Glušica.

Glušica tvrdi da su policajci iz autobusa, registrovanog prije pet dana, izbacili 36 radnika, koji su krenuli na Cetinje na posao.

"To su radnici Fakulteta, Muzičke škole, gradske uprave, kojima je svakog jutra organizovan prevoz do posla, ali jutros su zakasnili", kazao je.

Isti problem imao je prevoznik iz Danilovgrada Željko Bogićević koga su malo nakon što je krenuo sa stanice, oko devet časova, zaustavili i uputili ga na tehnički pregled.

"Već sam izgubio dvije linije od jutros, čekajući na red, a ne znam ni zbog čega. Ovo je sramota. Da su nam barem dozvolili da prevezemo putnike, pa da se organizujemo kako bi građani imali redovan prevoz do Danilovgrada", kazao je Bogićević "Vijestima".

Šef saobraćaja u “BLT Podgorica“ Janko Bulatović kazao je da im je policija polovinu autobusa isključila iz saobraćaja, zbog čega duže vrijeme nijesu redovno saobraćali prema Golubovcima.

"Ako imamo potvrdu da redovno servisiramo vozila, svakih šest mjeseci, čemu vanredni pregled. To se najčešće radi u slučaju udesa ili ako policija primjeti neku neispravnost, a ne ovako bez objašnjenja", kazao je Bulatović.

Tvrdi da su policajci, većinom, bili korektni i dozvolili im da završe vožnju i vrate se na tehnički pregled, a u rijetkim slučajevima putnici su napuštali autobus i vraćen im je novac.

Ljudi koji su obavljali tehnički pregled tvrde da su i oni u nezgodnoj situaciji, jer su zbog ovih pregleda morali da otkažu sve što je zakazano za danas.

Policija nije odgovarala na pitanja "Vijesti" pa ostaje nejasno zašto je danas toliko autobusa poslato na tehnički pregled i da li će sličnu akciju raditi i sjutra.

Od 15 kontrolisanih autobusa 12 tehnički neispravno

Iz Uprave policije je saopšteno da Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja sprovodi akciju na nacionalnom nivou koja se odnosi na kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila koja učestvuju u saobraćaju.

"Budući da prevoze veliki broj putnika dnevno među kojima su i djeca, danas su kontrolisana vozila javnog saobraćaja u Podgorici, a saobraćajni policajci su shodno procjeni na vanredni tehnički pregled, zbog moguće tehničke neispravnosti, uputili 15 autobusa javnog prevoza. Na vanrednom tehničkom pregledu je utvrđeno da su od 15 kontrolisanih autobusa 12 tehniči neispravni", saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaje se da je 12 autobusa iskuljučeno iz saobraćaja, a da su službenici Stanice policije za bezbjednost saobraćaja CB Podgorica protiv pravnih lica u čijem su vlasništvu autobusi podnijeli odgovarajuće prekršajne prijave.

"Akcija se nastavlja kako u Podgorici tako i u drugim gradovima, a sve u cilju doprinosa većoj bezbjednosti saobraćaja na putevima i prevenciji posljedica koje ovakvo neodgovorno i nezakonito ponašanje u sabraćaju može da prouzrokuje", zaključuje se u saopštenju policije.

Galerija

Bonus video: