Tender možda do kraja godine

Prema dosadašnjim pregovorima, iz Vodovoda se nadaju da će za nekoliko mjeseci imati definisanu finansijsku konstrukciju
79 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.06.2015. 18:56h

Preduzeće Vodovod i kanalizacija, iako je bilo najavljeno, neće u prvoj polovini godine raspisati ponovni tender za izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i dijela kolektorske mreže.

To će, kako je saopšteno “Vijestima” iz Vodovoda, možda biti učinjeno do kraja godine, ukoliko do tada bude “definisana finansijska kontrukcija”.

Procijenjena vrijednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja DUP-om “Industrijska zona KAP”, predviđena u Botunu, iznosi 45 miliona eura bez PDV-a.

“U toku su razgovori Glavnog grada i “Vodovoda” sa finansijskim institucijama - Evropskom investicionom bankom za rekonstrukciju i razvoj i ogrankom Svjetske banke, kako bi obezbijedili najpovoljniju strukturu finansiranja, tako da u ovom momentu ne možemo precizirati datum raspisivanja tendera za izgradnju novog PPOV-a”, saopšteno je iz “Vodovoda”.

Prema dosadašnjim pregovorima, kako ističu iz “Vodovoda”, nadaju se da će za nekoliko mjeseci imati definisanu finansijsku konstrukciju.

“A samim tim i mogućnost da do kraja ove godine uđemo u raspisivanje tendera za izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i dijela kolektorske mreže u Podgorici”, saopšteno je iz Vodovoda.

Na prethodnom međunarodnom tenderu, koji je trajao od 23. decembra 2013. do 31. marta 2014. godine, nije pristigla nijedna ponuda koja je u potpunosti ispunjavala tražene uslove.

Tehnički direktor Vodovoda Filip Makrid kazao je “Vijestima” početkom godine da je postrojenje projekat koji mora da se realizuje, 'što prije to bolje', objasnivši da je količina otpadnih voda u odnosu na 2013. godinu porasla za devet odsto.

Tenderski dokument bio je urađen na principu “projektuj - izgradi - finansiraj” i predviđao je obavezu budućeg izvođača da obezbijedi finansijska sredstva za realizaciju projekta.

“Da bi se smanjili kapitalni troškovi, a time i zaduženje Glavnog grada, odnosno Vodovoda i kanalizacije, predviđeno je da učešće Glavnog grada bude vrijednost zemljišta na kome se nalazi postojeće postrojenje u skladu sa procjenom Uprave za nekretnine i procjenom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čija je ukupna vrijednost 10.172.286 eura”, saopšteno je ranije iz Glavnog grada.

Bonus video: