Odbijen predlog građana iz Studentske ulice: Za buku drugo rješenje tražiti

Građani iz Studentske ulice nekoliko puta su se žalili zbog preglasne
11 komentar(a)
Studentska ulica, Foto: Savo Prelević
Studentska ulica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2015. 19:01h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada odbio je predlog stanara da se Studentska ulica nađe u zoni povišenog režima zaštite od buke, obećavajući da će sa nadležnim službama pokušati da nađu drugo rješenje za taj problem.

Stanari te ulice, koja je iza Tehničkih fakulteta, podnijeli su takav predlog Sekretarijatu, jer su izloženi "velikoj količini buke koja potiče iz ugostiteljskih i objekata koji pripadaju studentskom domu".

Iz Sekretarijata su, kako se navodi u izvještaju sa javne rasprave o Nacrtu odluke o utvrđivanju akustičkih zona na teritoriji grada, pojasnili da su odbili predlog, jer Studentska ulica pripada stambenoj zoni.

Pomenuta ulica pripada stambenoj zoni, kako su objasnili, shodno kriterijumima za određivanje akustičkih zona, definisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima buke u životnoj sredini, načinu utvrđivanja indikatora buke i akustičkih zona i metodama ocjenjivanja štetnih efekata buke.

"Nacrt odluke je urađen u skladu sa namjenom koja je data Prostorno - urbanističkim planom Podgorice, kojim je definisano da se Studentska ulica nalazi u stambenoj zoni", odgovoreno je iz Sekretarijata.

Pomenutim Pravilnikom je, kako su naveli, definisano da se granične vrijednosti buke ne odnose na buku koja nastaje u zatvorenom prostoru u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva.

Građani iz Studentske ulice nekoliko puta su se žalili zbog preglasne muzike iz lokala, kao i žurki koje studenti organizuju u domu. Više puta su apelovali na nadležne da učine nešto povodom toga, jer ne mogu normalno da funkcinišu, da se odmore i pripreme za posao.

Bonus video: