GA: Mediji nemaju samoinicijativu za promociju građanskog aktivizma

"U prosjeku, građanski aktivizam je na dnevnoj bazi bio prisutan u 20 objava", saopšteno je iz Građanske alijanse
70 pregleda 0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2015. 10:35h

Građanski aktivizam, u nekom od mnogih oblika u kojima se pojavljuje, bio je prisutan u 1819 objava crnogorskim dnevnim listovima, koje je obuhvatilo istraživanje Građanske alijanse.

GA je u saradnji sa istraživačkom kompanijom Arhimed istraživala kako i koliko su šest dnevnih listova (Dan, Dnevne novine, Informer, ND Vijesti i Pobjeda) izvještavali/pisali o aktivizmu u prvom kvartalu 2015. godine

"U prosjeku, građanski aktivizam je na dnevnoj bazi bio prisutan u 20 objava. Svi posmatrani mediji, odvojili su približno ujednačen prostor u odnosu na ukupan prostor kojim raspolažu, ali je najveći broj objava zabilježen u dnevnom listu Dan", navode iz Građanske alijanse.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu “Građanska participacija u Crnoj Gori – izgradnja aktivnijih građana lokalnih samouprava”, koji je održan juče u Beranama.

"Kvalitativno, istraživanjem je utvrđen niz pravilnosti. Najveći broj objava o aktivizmu vezane su za centralnu regiju zemlje - 48%. Najviše evidentiranih objava govorilo je o aktivizmu pomognutom nekom konkretnom organizovanom grupom (NVO) – 64%. Međutim, zabilježene su i 594 (33%) objave koje su izvještavale o aktivizmu pojedinaca ili neformalnih grupa građana. Najveći dio objava u kojima je zabilježen aktivizam pojedinaca i neformalnih grupa građana zabilježen na sjeveru zemlje. Aktivizam na sjeveru zemlje najčešće se odnosio na socijalna i zdravstvena pitanja. Aktivizam sproveden u centralnoj regiji zemlje najčešće je govorio o socijalnim pitanjima i politici. Jug zemlje najčešće je bio aktivan u oblasti ekologije. 23,3% od ukupnog broja evidentiranih objava, prenosio je informacije koje su govorile o aktivizmu sprovedenom kroz komentare, koji su najmanje efektivan oblik aktivizma. Ovaj oblik aktivizma najviše koriste nevladine organizacije. Protestima, peticijama i prijavama medijima, u najvećoj mjeri koristili su se pojedinci i neformalne grupe građana. Građani u bilo kom organizacionom obliku, sudeći prema medijskim objavama, malo koriste javnu raspravu i slobodan pristup informacijama. Mediji nemaju dovoljnu samoinicijativu kada je u pitanju promocija građanskog aktivizma. NVO probleme najraznovrsnije prirode često adresiraju na državne institucije (obraćanje državnim institucijama)", navodi se u saopštenju GA.

Bonus video: