Ne znaju krši li Pink prava djece

Ne znaju detalje ugovora, ali smatraju da su roditelji prije potpisivanja morali da konsultuju stručnjake
75 pregleda 4 komentar(a)
Pinkove zvezdice, Foto: Printscreen
Pinkove zvezdice, Foto: Printscreen
Ažurirano: 03.06.2015. 05:33h

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda nijesu juče mogli da se izjasne da li su prekršena prava djece - učesnika takmičenja “Pinkove zvezdice”, čiji su se roditelji, u njihovo ime, obavezali na desetogodišnju vjernost.

“Vijestima” je odgovoreno da nijesu upoznati sa detaljima ugovora koje su roditelji djece potpisali sa TV “Pink”, ali su istakli da su oni prethodno trebali da konsultuju stručnjake. Pojasnili su da smatraju da je to bilo neophodno jer su se djeca i roditelji obavezali da će u dugom periodu, odnosno 10 godina, poštovati odredbe ugovora.

“Nemamo saznanja da li su roditelji prije zaključivanja ugovora konsultovali nadležne organe i stručnjake za ovu oblast“, saopšteno je “Vijestima”.

Odgovorili su da ne znaju ni da li su djeca upoznata sa sadržinom ugovora na način koji mogu da razumiju, ni da li su imala priliku da prilikom zaključivanja iznesu svoje mišljenje.

Roditelji djece koja su se prijavila za učešće u emisiji “Pinkove zvezdice” potpisuju ugovor sa TV “Pink”, koji obavezuje mališane da sarađuju sljedećih 10 godina. U slučaju da dijete ili roditelj odluče da raskinu ugovor “bez opravdanog razloga”, dužni su da plate Pinku čak 100 hiljada eura.

Prema nezvaničnim informacijama, u ugovoru je precizirano da dijete dobija status “estradnog umjetnika”, jer je saglasno da je zainteresovano da se pored učešća u emisiji “profesionalno bavi pjevanjem”.

Roditelji djece koja su se prijavila na takmičenje mogu jednostrano da raskinu ugovor samo ako Pink šest mjeseci ne ispunjava obaveze, ili ne isplaćuje predviđene prihode.

S druge strane, to može da učini i Pink, tražeći odštetu od 100 hiljada eura, ako interpretator “neopravdano izostane sa zakazanog nastupa, turneje, koncerta, snimanja, promocije...” i “ne obavlja ugovorne obaveze”, koje uključuju i zaključenje ugovora sa izdavačkom kućom, ili “naruši ugled Pink kompanije”.

Primjerak ugovora podijeljen je roditeljima djece od sedam do 14 godina tokom nedavne audicije u Podgorici.

Roditelji su dužni da rade u najboljem interesu djece

U skladu sa međunarodnim i nacionalnim propisima, roditelji su zakonski zastupnici djece i dužni su da sve radnje sa i u vezi s djecom preduzimaju isključivo u najboljem interesu, odgovoreno je “Vijestima” iz institucije zaštitnika ljudskih prava.

Na pitanje „Vijesti“ kakvo je mišljenje ombudsmana povodom toga što maloljetno dijete potpisivanjem ugovora sa TV “Pink” dobija status „estradnog umjetnika“, odgovorili su da ne raspolažu potrebnim informacijama i da ne mogu dati konkretnije mišljenje.

Pojasnili su da na osnovu površnih informacija ne mogu da komentarišu ugovore i daju mišljenje, imajući u vidu da ne raspolažu sa ukupnom sadržinom dokumenata.

Bonus video: