Neki i preminuli čekajući zahvat

Iz klinike “Optimal” tvrde da su pozivali svih 350 pacijenata, da se neki nijesu javljali i da su uspješno operisali njih 190
84 pregleda 4 komentar(a)
Katarakta, Foto: Optimal
Katarakta, Foto: Optimal
Ažurirano: 02.06.2015. 19:35h

Iako je ugovorom Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih klinika “Codra” i “Optimal” dogovoreno da se do kraja maja uradi 700 operacija katarakte, obavljeno je tek oko 330.

Iz dvaju klinika u kojima je trebalo da bude operisano po 350 pacijenata tvrde da su neki preminuli čekajući zahvat.

Generalna menadžerka klinike “Optimal” Anja Zečević saopštila je “Vijestima” da su pozivali svih 350 pacijenata, od kojih je 190 uspješno operisano.

Tvrdi da je “određeni broj” pacijenata sa liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore u međuvremenu preminuo, a da su neki već bili operisani prije nego što su ih pozvali.

Medicinska direktorica “Codre” Dragica Perović-Ivanović istakla je da su operisali sva 143 “dostupna” pacijenta , a da “oko pet ljudi” sa liste čekanja nije bilo raspoloženo za operaciju.

Ona je pojasnila da su od prvog dana projekta kontaktirali pacijente sa liste i pozivali ih putem medija da dođu da se operišu.

Istakla je da je “određeni broj ljudi nažalost preminuo”, da su nekima “telefonski brojevi bili nedostupni”, dok je većina pozivanih pacijenata već bila operisana.

Sporazumom Fonda i dvije privatne bolnice koji je sklopljen krajem februara, predviđeno je da 700 pacijenata, od 1.203 sa liste čekanja na Klinici za oftalmologiju KCCG, bude operisano o trošku Fonda po povoljnim cijenama.

Iz Ministarstva zdravlja (MZ) ranije je saopšteno da Fond ima ugovor sa privatnim bolnicama, gdje je cijena operacije katarakte 540 eura.

“Postignut je dogovor da urade 700 operacija, od čega će 200 operacija uraditi po ugovorenoj cijeni Fonda od 540 eura, a 500 operacija po cijeni od 330 eura”, saopštili su tada iz MZ.

Naglasili su da su obje privatne bolnice obavezane ugovorom da do kraja maja završe po 350 operacija i da će pratiti kako se proces odvija.

Ministar Budimir Šegrt nedavno je indirektno poručio da se iza lista čekanja krije korupcija.

Novi direktor KCCG Ranko Lazović, kojeg je Vlada imenovala nakon što je Milan Mijović dao ostavku “iz ličnih razloga”, smijenio je najmanje devet direktora klinika, između ostalih i direktoricu Klinike za očne bolesti Biljanu Milojko, na čije mjesto je došao Haris Kujundžić.

Operisaće i one koji se naknadno jave

Iz obje privatne klinike su pojasnili da će operisati pacijente sa liste čekanja koji se, eventualno, naknadno jave.

Iz “Optimala” su kazali da je srijeda “rezervisan dan” za operacije tih pacijenata.

Iz “Codre” su ponovili da pacijenti koji su na listi čekanja u KCCG duže od tri mjeseca mogu da se operišu kod njih o trošku Fonda, koji će plaćati oko 550 eura po zahvatu.

Cijena operacije katarakte, kako su ranije saopštili iz Ministarstva, na tržištu je od 900 do 1.000 eura.

Bonus video: