Vojvodić poručila Ministarstvu: Vaše mišljenje je neprofesionalan čin

Ističu da direktno miješanje pojedinaca ili poslanika određenih političkih partija u tok sudskog postupka, nažalost, ne iznenađuje, “ali miješanje Ministarstva rada i socijalnog staranja u trenutku kada su započeti konkretni sudski postupci, predstavlja neprimjerenu praksu”
72 pregleda 29 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2015. 14:02h

Mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja, u vezi sa otkazima ugovora o radu profesorima Srđanu Vukadinoviću, Mihajlu Mijanoviću, Slavici Perović i Bogoljubu Šijakoviću, je neprofesionalan čin i doprinosi populističko-politikantskom miljeu u koji se pokušava smjestiti Univerzitet Crne Gore (UCG) poručili su iz Rektorata.

Demokratska narodna partija (DNP) pozvala je prije dva dana rektorku Radmilu Vojvodić da otpuštene profesore vrati na posao, pozivajući se na mišljenje resora rada u kojem stoji da nema smetnji da univerzitetski profesori budu u radnom odnosu kod dva poslodavca u dvije države, a koje je potpisala ministar Zorica Kovačević.

“Neočekivano je da iz jednog državnog organa stižu nepotpuna tumačenja, tzv. mišljenja o pitanjima koja se tiču UCG, a pritom ne uvažavajući zakonska i podzakonska akta koja se odnose na Univerzitet kao specifičnu i autonomnu instituciju i koja se u principu zalaže za angažman profesorskog kadra na otvorenom prostoru obrazovanja. Ujedno, ovakvo tumačenje implicira da svaki zaposleni u Crnoj Gori može istovremeno biti u radnom odnosu u nekoliko država, što je apsurdno i u pitanje dovodi duh i smisao odredbi Zakona o radu”, poručuju iz Rektorata.

Ističu da direktno miješanje pojedinaca ili poslanika određenih političkih partija u tok sudskog postupka, nažalost, ne iznenađuje, “ali miješanje Ministarstva rada i socijalnog staranja u trenutku kada su započeti konkretni sudski postupci, predstavlja neprimjerenu praksu”.

Profesori Vukadinović, Mijanović, Perović i Šijaković dobili su nedavno otkaze jer su istovremeno imali stalni radni odnos na UCG i na ustanovama u regionu.

Bonus video: