Odbor: Učešće VCG u mirovnim misijama doprinosi integracionim procesima

Odbor je konstatovao da su svi zahtjevi misija i operacija i standardi potrebni za angažovanje crnogorskog kontigenta dostignuti, dosljednom primjenom propisanih tehnika, tahnika i standardnih operativnih procedura
1 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vojska Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2015. 13:07h

Učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim snagama i mirovnim misijama značajno doprinosi reformi odbrambenog sistema i integracionim procesima države, ocijenio je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu.

Odbor je 29. maja, na zatvorenoj sjednici, većinom glasova podržao Izvještaj o učešću pripadnika VCG u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu u prošloj godini i zaključke dostavio parlamentu.

Odbor je konstatovao da su svi zahtjevi misija i operacija i standardi potrebni za angažovanje crnogorskog kontigenta dostignuti, dosljednom primjenom propisanih tehnika, tahnika i standardnih operativnih procedura.

"Učešće ima pozitivan uticaj na proces modernizacije, dostizanje potrebnog nivoa interoperativnosti i izgradnji sposobnosti", kaže se u zaključcima.

Ističe se da se iskustva iz misija i dostignuta stručna ospobljenost za rad po međunarodnim procedurama koriste za obuku Vojske, radi kontinuiranog unapređenja sposobnosti i dostizanja visokog nivoa interoperabilnosti sa snagama NATO i partnerima.

"Aktivno učešće i doprinos VCG u tom procesu pokazuje visok nivo odgovornosti i svijest o potrebi obezbjeđenja bezbjednog okruženja u svijetu u aktuelnom trenutku i u budućnosti", kaže se u zaključcima.

Ocjenjuje se da je neophodno da predstavnici građana – članovi Odbora za bezbjednost i odbranu posjete pripadnike VCG u međunarodnim misijama i operacijama, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske.

Bonus video: