Rađenović: Neću inicirati uklanjanje spomen ploče iznad vrata Starog grada

Ploča, koja je prije osam decenija postvaljena iznad glavnih ulaznih vrata u Stari grad, po stavu Komisije za postavljanje spomen obilježja Ministarstva kulture, nije istorisjki utemljena, pa po Zakonu Opština ima pravo da pokrene inicijativu za njeno uklanjanje
128 pregleda 77 komentar(a)
Spomen ploča Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Spomen ploča Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.06.2015. 13:01h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je da izvršna vlast Opštine Budva neće inicirati uklanjanje spomen ploče srpskim oslobodiocima.

Ploča, koja je prije osam decenija postvaljena iznad glavnih ulaznih vrata u Stari grad, po stavu Komisije za postavljanje spomen obilježja Ministarstva kulture, nije istorisjki utemljena, pa po Zakonu Opština ima pravo da pokrene inicijativu za njeno uklanjanje.

Ukoliko to lokalna uprava ne učini, država bi mogla da je ukloni primjenom Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Država skida tablu sa natpisom da su srpski vojnici oslobodili Budvu

Najava države da bi to mogla učiniti, izazvala je buru u javnosti, a Rađenović kaže da će prije nego li donese bilo kakvu odluku prvo čuti mišljenje građana.

"Iz ugla moga posla temu ploče na ulazu u Stari Grad doživljam sa tri aspekta. Prvi je legalnost postojanja ploča, koja je sa aspekta organa Opštine Budva postvaljena legalno, jer je postvaljena prije 1971. godine koju uzimammo kao graničnu. Imamo potvrdu da je to urađeno 1931. i to nas ne obavezuje da žurimo sa nekim aktivnostima na nekim drugim odlukama. Drugi aspekt je u pravcu istorijskih fakata i to ostavljam ljudima koji su otvorili tu polemiku iz domena svoje stručnosti. I treći aspekt je razmišljanje građana, koje mi je veoma važno i koje želim da pažljivo sagledam. Na bazi toga utiska ja ću donijeti odluku. Sa današnje perspektive priča o uklanjanju nekog spomen obilježja, ne osvrćući se čak i na njegove istorijske razine, ne može donijeti ništa dobro Budvi, kao gradu koji se pokazao kao otvoren, koji prima ljude da žive sa svih strana. Mislim da treba da gajimo vrijednosti afirmacije naše države i da te vrijednosti u svakoj sredini pažljivo izvagamo, zato i ja želim da oslušnem sve specifičnosti i sve ono što naši građani misle", kazo je Rađenović.

Gradonačelnik Budve će i pismeno tražiti od svih političkih partija koje egzistiraju u Budvi, da i one daju svoje mišljenje da li ploča treba biti uklonjena sa starogradskih Veljih vrata.

Bonus video: