Mazeikis: Pozitivno ocijenjeni rezultati u standardizaciji odbrane u Crnoj Gori

On je naglasio i dobru saradnju sa Direkcijom za standardizaciju i kodifikaciju i izrazio spremnost za dalju intenzivnu podršku od NSO tokom integracionog procesa Crne Gore u toj oblasti, koja predstavlja stub razvoja sposobnosti Vojske
68 pregleda 1 komentar(a)
Edvardas Mazeikis, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Edvardas Mazeikis, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 02.06.2015. 12:14h

Rezultati u standardizaciji odbrane u Crnoj Gori jasno su uočeni i pozitivno ocijenjeni na redovnim sastancima NATO Komiteta, rekao je direktor Kancelarije Alijanse za standardizaciju-NSO, Edvardas Mazeikis.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa Mazeikisom, koji je posjetio taj Vladin resor.

"Mazeikis je istakao da su rezultati u oblasti standardizacije odbrane u Crnoj Gori jasno uočeni i pozitivno ocijenjeni na redovnim sastancima NATO Komiteta za standardizaciju CS i Vojnog komiteta NATO", kaže se u saopštenju Ministarstva.

On je naglasio i dobru saradnju sa Direkcijom za standardizaciju i kodifikaciju i izrazio spremnost za dalju intenzivnu podršku od NSO tokom integracionog procesa Crne Gore u toj oblasti, koja predstavlja stub razvoja sposobnosti Vojske.

"Zaključeno je da je za naredni period potrebno nastaviti proces implementacije prihvaćenih standarda i planiranja novih u cilju dalje reforme Vojske, izgradnje kredibilnih odbrambenih snaga i dostizanja interoperabilnosti sa NATO", dodaje se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je izrazila zadovoljstvo susretom, navodeći da je to izvanredna prilika da se prvom čovjeku u oblasti standardizacije u NATO još jednom predstavi dostignuti stepen standardizacije odbrane, kao jednog od ključnih stubova interoperabilnosti sa partnerima.

Ona je kazala da je izmjenom Zakona o odbrani i izradom Pravilnika o standardizaciji odbrane, u cjelosti uspostavljen zakonski okvir za oblast standardizacije odbrane.

Pejanović-Đurišić je dodala da je standardizacija u potpunosti inkorporirana u proces planiranja odbrane, na način da se prioriteti određuju na osnovu partnerskih ciljeva i Strategijskog pregleda odbrane.

"Ministarka je informisala sagovornika da je u Ministarstvu prihvaćeno 67 NATO standarda, čija je implementacija već bila u toku procesom transformacije Vojske Crne Gore. Navela je da je donešen i drugi Plan standardizacije odbrane, po kome se planira prihvatanje 54 NATO standarda", kaže se u saopštenju.

Direktora NSO primio je i načelnik Generalštaba Dragan Samardžić, a sagovornici su se usaglasili o važnosti standardizacije odbrane, posebno prihvatanja i usvajanja operativnih standarda potrebnih za interoperabilnost Vojske sa NATO.

Direktor NSO je posjetio i ambasadu Mađarske, koja je kontakt ambasada NATO za Crnu Goru.

"U razgovoru sa ambasadorom Kristijanom Pošom, Mazeikis je iznio pozitivne stavove o standardizaciji odbrane u Crnoj Gori i informisao se o ukupnom napretku Crne Gore na putu ka NATO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: