Raičević: Opet će premijer kupovati manjine

Bivši generalni sekretar Srpskog nacionalnog savjeta Gojko Raičević tvrdi da većina nacionalnih savjeta radi u korist režima
135 pregleda 4 komentar(a)
Gojko Raičević
Gojko Raičević
Ažurirano: 01.06.2015. 18:35h

Predlog Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kojim se navodno stvaraju uslovi da Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava počne da radi u interesu građana, i da se prekine praksa rasipanja novca, mala je garancija da će se nešto suštinski izmijeniti, ocijenio je urednik portala IN4S i bivši generalni sekretar Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Gojko Raičević.

On je poručio da dosadašnje iskustvo govori u prilog tome da većina nacionalnih savjeta radi zapravo u korist režima premijera Mila Đukanovića. Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona, kojim bi trebalo da bude riješen problem mogućeg konflikta interesa i uvođenje dvostepenosti kod odlučivanja o projektima koji se finansiraju iz sredstava Fonda. Planirano je da prosjeke za afirmaciju manjinskih naroda ocjenjuje posebna Komisija, koju na osnovu javnog poziva bira Skupština. U to tijelo, kako je saopšteno, ne može biti imenovan predstavnik nevladinih organizacija ili neko ko posredno ili neposredno učestvuje na konkursu za raspodjelu sredstava Fonda.

Raičević smatra da ovakav predlog jeste korak unaprijed, ali da dosadašnje iskustvo ne ohrabruje da će se nešto bitnije izmjeniti u radu Fonda."Valja podsjetiti na dosadašnju praksu koja ukazuje na brojne zloupotrebe čelnika savjeta, 'aminovane' od strane Fonda, a indirektno i od crnogorskog režima. Tako je Nacionalni savjet srpskog naroda, usljed višegodišnjeg zloupotrebe ovlašćenja prerastao u subjekat podređen privatnim interesima pojedinaca iz njegovog vrha", smatra Raičević.

On je istakao da to što najviše instance državnih vlasti formalno tolerišu kršenja procedure imenovanja savjeta, prilikom koje je neposredno dokazano i krivično djelo falsifikovanja službenih isprava, implicitno ukazuje na to da "pojedini nacionalni savjeti osim privatnih interesa pojedinaca, doprinosi sprovođenju političkih interesa režima".

"Do sada je bilo dovoljno zakonskog okvira da se stane na put zloupotrebama na koje su ukazivale brojne javne ličnosti, mediji, organizacije i sami članovi Fonda", zaključio je Raičević.

Upravni odbor Fonda, koji prema aktuelnim propisima dodjeljuje sredstva za promociju manjinskih naroda, čine čelnici manjinskih nacionalnih savjeta.

Primjedbe na račun funkcionisanja Fonda već godinama iznose domaće organizacije, a to je učinila i Evropska komisija u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014.

Srba nema na bitnijim funkcijama

Raičević ocjenjuje i da je najvidljiviji dio aktivnosti pojedinih nacionalnih savjeta predstavljao obračun sa neistomišljenicima iz redova vlastitog obespravljenog naroda, "a to je, priznaćemo, najviše odgovaralo režimu aktuelnog premijera".

"Stoga s pravom mogu da istaknem da je misija ove institucije osnovane iz najboljih namjera, a godinama već uzurpirane od strane režima organizovane i okupljene grupe, kamufliranje brutalne diskriminacije Srba i drugih necrnogoraca.

Postojanje ovakve institucije, Đukanovićevom režimu daje formalno pokriće da pred međunarodnim faktorom simulira poštovanje prava manjina i Srba i tako pokuša anulirati porazne činjenice da, recimo, Srba nema ni među ministirima, ambasadorima, predsjednicima sudova i višestruko manje zaposlenih u državnoj administraciji", kazao je on.

Bonus video: