Uehara se sastala sa Vlahović i Numanovićem

51 pregleda 2 komentar(a)
Margaret Uehara, Sanja Vlahović, Foto: Ministarstvo nauke
Margaret Uehara, Sanja Vlahović, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 01.06.2015. 16:03h

Ministarka nauke Sanja Vlahović sastala se sa Ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država,Margaret Ueharom, koju je upoznala sa sistemom nauke i istraživanja u Crnoj Gori te aktivnostima koje je Ministarstvo nauke na planu njegovog unapređenja preduzelo od svog osnivanja početkom 2011. godine.

Vlahović je informisala je Ambasadorku Uehara da je sistem nauke i istraživanja, u 2010. godini, bilježio ulaganja u iznosu od svega nešto preko million eura, da bi efikasnim mjerama za njegovo unapređenje danas budžet Ministarstva nauke, zajedno sa sredstvima kredita Svjetske banke, iznosio preko 6 miliona eura, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke. "Ministarka nauke je posebnu pažnju u svom obraćanju Ambasadorki SAD-a fokusirala na inoviranu Strategiju naučno-istraživačke djelatnosti 2012-2016, definisanje deset prioritetnih oblasti istraživanja na nacionalnom nivou, sistem licenciranja naučno-istraživačkih ustanova, formiranje Savjeta za nauku, kao i na ulogu koju ostvaruje tink tank tim u Crnoj Gori. U odnosu na posljednje, ministarka je istakla i ostvarenu saradnju i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva nauke i Milenijum Projekta, potpisan sa g. Jerome C. Glennom, direktorom Milenijum Projekta, jedne od najvećih svjetskih Think Thank organizacija, 27. septembra 2012. godine" Vlahović je ambasadorku Uehara upoznala sa aktivnostima i do sada ostvarenim rezultatima na projektu Svjetske banke-HERIC. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima Ministarstva kada je u pitanju učešće u Programima unije, posebno u Horizont-u 2020.

Ministarka i ambasadorka su se složile da postoji potreba tješnje saradnje univerziteta iz Crne Gore i univerziteta iz Sjedinjenih američkih država, posebno u dijelu istraživačkih aktivnosti koje isti sprovode, te je zaključeno da će ulaganje dodatnih napora u ovom segmentu biti veoma značajno u predstojećem periodu.

Uehara sa Numanovićem

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović takođe se danas sastao sa ambasadorkom SAD, a teme prve zvanične posjete ambasadorke Ministarstvu za ljudska i manjinska prava bile su teme iz korpusa nadležnosti ovog resora.

Numanović je upoznao ambasadorku sa dosadašnjim postignutim rezultatima i aktivnostima koje su ostvarene u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, generalno, ali i ostvarenjima po pojedinim oblastima iz ovog resora, a naročito u oblasti poboljšanja uslova i kvaliteta pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija.

"Položaj i prava pripadnika/ca manjinskih naroda je izuzetno važna oblast, nezaobilazna, ukoliko govorimo o demokratiji u punom smislu. Ljudska prava su neiscrpna oblast koja stoji u direktnoj proporciji sa stalnim promjenama u društvu. Te promjene se moraju pratiti i uslađivati sa potrebama društvenih grupa u cilju postizanja većeg stepena tolerancije i poštovanja različitosti. Ministar je naglasio značaj edukativnih kampanja i obuka koje se sprovode iz razloga što je obrazovanje najuže povezano sa promjenom svijesti društva", piše u saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Ambasadorka je istakla da je jedan od aspekata njenih nadležnosti osiguravanje demokratskih principa.

Bonus video: