Kovačević: Kod 553 djece zabilježeni znaci lošeg držanja

On je danas, na konferenciji za novinare, objasnio da je kampanja osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više ciklusa i da je namijenjena da se na vrijeme ukaže na problem sa kičmom kod djece i mladih od pet do 25 godina
64 pregleda 3 komentar(a)
Krsto Kovačević, Foto: Prcentar.me
Krsto Kovačević, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 01.06.2015. 13:15h

U dva ciklusa kampanje „Ispravi se i vježbaj“ pregledano je 746 djece, od kojih su kod 553 zabilježeni znaci lošeg držanja, kazao je predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević.

On je danas, na konferenciji za novinare, objasnio da je kampanja osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više ciklusa i da je namijenjena da se na vrijeme ukaže na problem sa kičmom kod djece i mladih od pet do 25 godina.

Kovačević je podsjetio da je prvi ciklus bio od 15. marta do 19.aprila u Podgorici, Bijelom Polju, Cetinju, Baru i Nikšiću, dok je drugi bio od 3. do 31.maja u Ulcinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom i Kolašinu.

„Od 746 djece, koliko ih je ukupno pregledano u oba ciklusa, kod njih 553 prisutni su znaci lošeg držanja, odnosno 74,1 odsto“, kazao je Kovačević u PR Centru.

On je naveo da su kod 536 djece prisutni spušteni svodovi stopala.

„Zabilježeno je da 184 djece posjeduje neki od deformiteta kičmenog stuba. Kad je u pitanju skolioza, nju ima 122 djece, sumnja se na kifozu kod 26 djece, a na lordozu kod 36 djece“, rekao je Kovačević.

On je ukazao da kod 109 djece postoji sumnja na deformitete koljena, dok je kod 15 djece prisutan deformitet grudi.

Kovačević je naveo da je kod 23 djece uočena razlika kod donjih ekstremiteta, dok kod njih 226 postoji sumnja na valgiditet Ahilove tetive.

„Sa lošim držanjem nema 62 djece, dok bez problema sa deformitetom stopala ima njih 210“, rekao je on.

Kovačević je objasnio da je u kampanji učestvovalo 36 fizioterapeuta, koji se, kako je naveo, nisu bavili dijagnostikom nego prepoznavanjem problema.

On je najavio da će treći ciklus kampanje biti održan od 6. do 27. septembra u Rožajama, Žabljaku, Danilovgradu. Petnjici, Pljevljima, Plavu, Kotoru i Tivtu.

Generalni sekretar Udruženja sportske medicine, Vasilije Stijepović, kazao je da je pet ljekara iz tog udruženja učestvovalo u kampanji.

Bonus video: