Ljekari napuštaju Pljevlja zbog stana

Zbog nedostatka kadra bolnica u Pljevljima angažuje povremeno ugovorom - biohemičara, očnog ljekara i radiologa
288 pregleda 5 komentar(a)
Opšta bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opšta bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.06.2015. 05:41h

U potrazi za boljim uslovima života više od trideset ljekara iz Pljevalja u posljednjih tridesetak godina napustilo je ovu sredinu, pa ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaju doktori raznih specijalnosti.

Direktor bolnice Zoran Tabaš nedavno je izjavio da u pljevaljskoj bolnici trenutno rade 23 ljekara specijalista, među kojima su i dva subspecijalista kardiolog i endokrinolog.

“Neriješena stambena politika predstavlja razlog što ljekari specijalisti napuštaju Pljevlja. Kada odrade posao za koji su bili obavezni, odlaze”, rekao je Tabaš.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije je saopšteno da je osnovni razlog odlaska specijalista u druge ustanove, prvenstveno Klinički centar, "nesprovođenje transparentne politike od strane menadžera zdravstvenih ustanova, koji su davali specijalizacije ljekarima za koje se već unaprijed znalo da se neće vratiti u Pljevlja da rade.

Iz ministarstva su saopštili da primanja ljekara ili nerješavanje stambenih pitanja nijesu razlozi zbog kojih oni odlaze, jer su u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori zarade obračunavaju po istom principu.

Zbog nedostatka kadra bolnica u Pljevljima angažuje povremeno ugovorom - biohemičara, očnog ljekara i radiloga.

Strategijom o ljudskim resursima do 2017. godine za pljevaljsku bolnicu predviđena su 44 specijalista sa subspecijalistima.

Na specijalizaciji iz ove zdravstvene ustanove trenutno se nalazi devet ljekara, dva ginekologa, anesteziolog, radiolog, internista, biohemičar, hirurg, okulista i otorinolaringolog. Raspisan je konkurs za još tri specijalnosti interne medicine, hirurgije i za očnog ljekara.

“Pošto je veliki broj pacijenta sa kardiovaskularnim oboljenjima, bolnici je potreban još jedan kardiolog kao i endokrinolog, gastroenterolog, nefrolog i reumatolog. Na subspecijalizaciji za nefrologa i gastroeneorologa su dva ljekara. U bolnici rade dva radiologa u dvije smjene. Zbog velikog priliva pacijenata za CT dijagnostiku kao i za ultrazvučni pregled krvnih sudova jednom nedeljno angažujemo još jednog radiologa iz Kliničkog centra Crne Gore”, rekao je Tabaš.

Prema njegovim riječima zbog nedostatka ljekara čekanje kod nekih ljekara je nemoguće izbjeći.

“S obzirom da veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnimi akutnim srčanim oboljenjima, izuskuje veliku angažovanost, kako specijalista i internista, tako i subspecijalista kardiologa i endokrinologa koji rade i poslove opšte interne medicine, čekanje se ne može lako izbjeći. Pokušali smo taj problem da riješimo na način što smo subspecijalistima dali mogućnost dopunskog rada, tako da je čekanje u posljednje vrijeme smanjeno. Za pregled kod endokrinologa čeka se najviše 15 dana. Duže čekanje je kod kardiologa oko mjesec i po. Od kada je počeo dopunski rad kardiologa, na pregled se čeka kraće”, rekao je Tabaš.

Bonus video: