Mijajlović opet hoće monopol

Javna rasprava sprovodi se bez okruglih stolova i prezentacija, samo dostavljanjem pisanih primjedbi Lazovićevom kabinetu
150 pregleda 13 komentar(a)
ronioci
ronioci
Ažurirano: 31.05.2015. 18:41h

Stručna javnost „na nož“ je dočekala nacrt novog Zakona o ronjenju, koji je predložio kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića (SDP).

Iza nacrta Zakona stoji direktor državnog preduzeća RCUD Bijela Veselin Mijajlović, koji opet pokušava da sebi i RCUD-u obezbjedi monopolski i odlučujući položaj u svim podvodnim aktivnostima koje se odvijaju u Crnoj Gori.

Javna rasprava sprovodi se bez okruglih stolova i prezentacija zakona, već samo dostavljanjem pisanih primjedbi Lazovićevom kabinetu.

Samostalni savjetnik u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Tonči Frlan istakao je da će, prema novom Zakonu, ronilačkim područjima upravljati isključivo privredno društvo koje osniva Vlada.

“Ovim se favorizuje privredno društvo koje formira Vlada, a destimulišu se ostala privredna društva i ne razvija se zdrava konkurencija, već se stvara monopol. Ne treba biti puno mudar pa u ovome ne prepoznati privredno društvo (društvo sa ograničenom odgovornošću) RCUD Herceg Novi”, piše, između ostalog, u opširnim primjedbama na nacrt, koji je Lazovićevom kabinetu uputio Frlan.

On je napomenuo da je nacrt Zakona pisao isti međuresorski radni tim Vlade koji je prethodno izradio odluku o osnivanju RCUD-a i dodaje da su ronilačke lokacije - potopljeni brodovi, avioni, pećine i slično što izaziva interes ronilaca, svugdje u svijetu prirodna dobra u opštoj upotrebi, a koja se nekome na gazdovanje, dodjeljuju koncesijom.

“Zakon o ronjenju može samo da definiše i nabroji objekte u obalnom moru i vodama Crne Gore koji mogu biti predmetom koncesije, ali ne i da dodjeljuje tu koncesiju nad njima“ istakao je Frlan.

On je ocijenio da predlagači zakona „brkaju babe i žabe“ i da su napravili pravni akt koji je neusklađen sa nizom važećih zakona, a čak je sporan i sa stanovišta Ustava, jer uvodi pravnu nejednakost određenih kategorija građana.

“ Legitimno je da neki međuresorni tim Vlade izradi lex specijalis za RCUD, ali nije legitimno da se kroz nacrt Zakona o ronjenju pokušaju provući rješenja koja nemaju ama baš nikakve veze sa ronjenjem, a sve u cilju zaštite nečijeg (privatnog) interesa. Po meni, taj interes se sigurno nemože identifikovati sa interesom Vlade Crne Gore“, zaključio je Frlan u nizu svojih pisanih obraćanja kabinetu Lazovića.

U opširnom materijalu koji je uputio Lazoviću, Frlan je konstatovao i da autori novog zakona ne barataju ni izbliza tačnim podacima o istorijatu ronjenja u Crnoj Gori, načinu na koji u svijetu funkcionišu amaterske i komercijalne ronilačke asocijacije, koriste terminologiju koja nije svojstvena opšteprihvaćenoj međunarodnoj, te potpuno zaobilaze pojam „ronilački turizam“, koji bi trebao biti osnov za donošenje novog zakona.

Kako će RCUD da daje dozvole roniocima koji istržuju naftu

Zamislite jednu renomiranu firmu (evropsku, svjetsku svejedno) koja će sutra da učestvuje u eksploataciji fosilnih energenata podmorja Crne Gore, gdje su ronjenja uglavnom na dubinama od preko 50 i 100 metara, da ona takva ronjenja prijavljuje jednom privrednom društvu. Da li je to možda zbog toga što će to privredno društvo (RCUD) sa svojim 'strašnim potencijalom', da ne daj Bože, spašava njihove komercijalne ronioce“, pita se iskusni hercegnovski ronilac Frlan, ističući da RCUD „nije kvalifikovan niti obučen da izvodi obuku ronilaca po IDSA standardima“.

Bonus video: