Nekadašnje blago Nikšića: Na Domu vojske katanac 10 godina

Dom je imao biblioteku od deset hiljada naslova sa oko 30.000 knjiga, ali i kuglanu, prostor za tenis, bilijar, šahovski klub...
232 pregleda 5 komentar(a)
Dom vojske, Foto: Svetlana Mandić
Dom vojske, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.05.2015. 19:19h

Na današnji dan prije deset godina stavljen je katanac na nikšićki Dom vojske, zgradu koja je napravljena 1964. godine, a godinu kasnije useljena. Toga dana posljednji načelnik Doma vojske Vladimir Knežević predao je ključeve najobezbjeđenijeg mjesta u gradu koga je sa tri strane „čuvala“ policija, a sa jedne vojska.

“Dom je bio mjesto okupljanja ne samo vojske nego i mladih i jedan od bitnih činilaca kulture u ovom gradu. Tu su se odigravale mnoge predstave, koncerti, književne večeri i izložbe, održavale se zabave. Bio je spona između vojne i civilne strukture. Imali smo godišnje po 300 programa kojima je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Bili smo jedan od najuspješnijih domova u Crnoj Gori u svom rangu. Pored kulturnih i zabavnih programa imali smo i obrazovne - škole jezika, računara, ali i škole slikanja, muzike, recitovanja“, kazao je Knežević.

Dom je imao biblioteku od deset hiljada naslova sa oko 30.000 knjiga, ali i kuglanu, prostor za tenis, bilijar, šahovski klub. Nakon njegovog zatvaranja Vlada je 2007. usvojila odluku da Dom vojske, čija je procijenjena vrijednost oko 900.000 eura, postane vlasništvo Opštine Nikšić. Lokalna uprava se obavezala da će odmah nakon potpisivanja ugovora da izradi projektnu dokumentaciju i pristupi rekonstrukciji Doma koji će biti predat na upotrebu institucijama kulture, a adaptacijom prilagođen njihovim potrebama. To se nije dogodilo, mada je 2008. godine za vrijeme “Septembarskih dana kulture” najavljeno otvaranje modernog bioskopa. Umjesto toga Dom, koji je nekada bio aktivni sudionik kulturnog života grada pod Trebjesom, “predat” je na korišćenje narkomanima, pijancima, lutalicama i neke čudne predstave su se odigravale u njemu.

Trebalo je da postane preduzetničko-inovacioni centar „Tehnopolis“. Direkcija javnih radova je prošle godine kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala konzorcijum koga čine tri nikšićke firme, “LD Gradnja”, “Ramel” i “Ening” i “Primavera” iz Herceg Novog, sa ponuđenom cijenom od 1.387.595,81 eura. Međutim, na tu odluku žalio se drugorangirani ponuđač - „Erlang“ iz Nikšića. Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu, poništila odluku i vratila Direkciji predmet na ponovni postupak i odlučivanje.

“Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda Direkcije je izvršila ponovni pregled i ocjenu ponuda i utvrdila da u predmetnom postupku nema ispravnih ponuda i donijela je Odluku o obustavljanju postupka javne nabavke. Nakon usvajanja Plana javnih nabavki za 2015. godinu

Direkcija javnih radova je 13. marta objavila poziv za javno nadmetanje za izbor izvođača radova za rekonstrukciju Doma vojske u Nikšiću”, odgovorili su “Vijestima” iz Direkcije javnih radova. Otvaranje ponuda obavljeno je 22. aprila, a nakon izbora izvođača radova ponovo slijedi kontrola državne komisije. Tek nakon toga znaće se ko će i kada početi sa rekonstrukcijom Doma vojske koji jednoga dana treba da postane „Tehnopolis“. “Kada bude izabran izvođač radova, obavijestićemo vas”, obećali su iz Direkcije.

“Vijestima” su prošle godine saopštili iz Ministarstva nauke da je do početka prolongiranja radova došlo “usljed komplikovanih procedura prenošenja vlasništva nad objektom, tehničkih priprema za početak projekta, kao i procedura javnih nabavki, koje su uzele mnogo više vremena nego što je prvobitno procijenjeno”.

Dom "punktuirala" Kulturna gerila

Kulturna gerila ujedinjena u KC “Punkt” 20. februara “oživjela” je ruinirano zdanje Doma vojske.

Zahvaljujući NVO „Civis Diversus“ i „Tunjel“ toga dana organizovana je izložba, projekcija eksperimentalnih filmova i koncert. Uništeni hol simbolično je pretvoren u Trg zaboravljenih umjetnika, a ruinirana velika sala u koncertni podijum. Iako je Trg zaboravljenih umjetnika “zaslugom” vandala ponovo pretvoren u trg ruševina, Dom vojske je “punkturan” i za Vaskrs i u njemu je organizovan „Orange easter party“.

„Ovdje sam 20. godina radio, zarađivao hljeb, oformio porodicu i sad sam došao u ovu ruinu. Nije bilo prijatnijeg kutka u ovom gradu od Doma vojske. Za svaku pohvalu je ova njihova ideja, ali pitanje je šta oni mogu od ove ruine da urade”, kazao je te večeri Branko Pavić, bivši načelnik Doma vojske.

Do početka renoviranja “Punktu” je, u dogovoru sa Opštinom, omogućeno da Dom vojske “punktira” kada god poželi. Kako sada stvari stoje, ukoliko ne bude falilo ideja, entuzijasti iz “Punkta” moći će još dugo da koriste ovo zdanje, dok ne počne rekonstrukcija...

Daleko je Tehnopolis

Sigurna sam da će ovaj projekat koji smo osmislili za ovaj predivni grad donijeti inovacije, neku novu energiju i inicirati preduzetnički duh koji naši mladi uvijek imaju. Ne želimo da mlade naučimo da čekaju posao već da sami stvore posao i da sami kreiraju inovacije, jer na taj način kreiraju i našu budućnost. Ako to od njih ne možemo očekivati, onda je i naša budućnost pod znakom pitanja“, kazala je 1. oktobra 2012. godine ministarka nauke Sanja Vlahović najavljujući budući preduzetničko-inovacioni centar „Tehnopolis“.

Toga dana, pravo sa željezničke stanice, gdje je svečano otvorena rekonstruisana pruga Nikšić-Podgorica, tadašnji predsjednik Vlade Igor Lukšić sa političko-privrednim establišmentom prisustvovao je prezentaciji projekta Doma vojske koji će, jednoga dana, postati „Tehnopolis“.

Sprovođenje obećanog, a pomoć su, prema riječima ministarke, obećale kolege iz najvećeg italijanskog Tehnoparka, trebalo je da počne 2013. godine, a da radovi budu završeni u julu prošle godine. Ali, glagol trebati osim što „zadaje“ muke u pravopisu, pa mnogi nijesu sigurni kada ga treba mijenjati po licima, a kada se upotrebljava bezlično, „ne leži“ ni nadležnim institucijama, pa Nikšićani još nijesu sigurni da li je Dom vojske trebalo ili treba da postane Tehnopolis.

Bonus video: