Sezonci sa Balkana idu u Italiju bez posrednika

Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, ređe u ugostiteljstvu
97 pregleda 4 komentar(a)
Plantaže berba grožđa, Foto: Luka Zeković
Plantaže berba grožđa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2015. 06:48h

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresovani da se jave na poziv vlade Italije za sezonske poslove u 2015. moraće sami da se obavijeste o uslovima jer vlasti te zemlje nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih zainteresovani mogu da se prijave.

Vlada Italije objavila je početkom maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih zainteresovani mogu da se prijave su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore.

Ovaj oglas za sezonske poslove objavljen je samo na italijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gdje zainteresovani treba da popune prijavu.

Italijanske vlasti nisu povodom ovog poziva kontaktirale bh. institucije, rekli su u Agenciji za posredovanje i zapošljavanje BiH za banjalučke "Nezavisne novine", upozoravajući da to znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, provjeru radnih mjesta i uslova rada.

Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava da zemlje EU uglavnom primjenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresovani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao preko oglasa koji objavljuju njihove institucije, berze rada ili poslodavci.

"Oni se rukovode pravilom slobodnog tržišta rada, dok bismo mi za naše državljane provjeravali o kakvim radnim mjestima se radi i pod kojim uslovima će da rade", rekao je Pupić i dodao da je veoma bitno da se poslovi traže preko licenciranih agencija.

U ovoj agenciji navode da sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, ređe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih "posrednika" s područja bivše Jugoslavije koji traže "sezonske berače" voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 eura po satu u zavisnosti od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca.

Marketing manadžer portala Posao.ba, Edina Šehović rekla je za "Nezavisne" da su u ovoj godini objavili oko 140 oglasa koji su povezani sa sezonskim ili honorarnim poslovima u inostranstvu.

Ona je istakla da se radi o primorju Hrvatske, Kataru, Dubaiju, Kipru, Turskoj, Njemačkoj, a sve cešće se kao lokacija rada navodi i pojam "širom svijeta", s obzirom na to da se može raditi i o "fri lens" poslovima, kao i poslovima na kruzerima, za koje su kandidati iz BiH veoma zainteresovani.

Poslodavci uglavnom potražuju konobare, spremačice, radnike na naftnim platformama, hostese, kuvare i slično, a svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize, rekla je Šehovićeva i dodala da visina plate zavisi od pozicija, kvalifikacija i kompanije.

Od 13.000 radnih mjesta za sezonce koje Italijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervisano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.

Bonus video: