U 4 opštine mapirali objekte koji su pristupačni za osobe s invaliditetom

Uz pomoć jednostavnog korisničkog interfejsa i preglednosti aplikacije, kako su kazali, svaki korisnik može da dobije informacije o adresi, broju telefona, radnom vremenu kao i spisak svih elemenata pristupačnosti koje traženi objekat sadrži
1 komentar(a)
udruženje paraplegičara Podgorica, Foto: Screenshot
udruženje paraplegičara Podgorica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.05.2015. 09:37h

Udruženje paraplegičara Podgorica je nakon pet mjeseci rada finalizovalo realizaciju projekta "OSI Info", čiji je glavni cilj projekta bio izrada online web platforme, baze podataka i aplikacije za Android pametne uređaje kojom je omogućena bolja informisanost lica sa invaliditetom o pristupačnim objektima na teritoriji opština Pljevlja, Podgorica, Budva i Cetinje.

"Pomoću aplikacije, lica sa različitim vrstama invaliditeta, a prvenstveno osobe koje su korisnici invalidskih kolica će dobiti informaciju da li su, i u kojoj mjeri određeni objekti u javnoj upotrebi pristupačni njihovim potrebama. Osim što je jednostavna za korišćenje, omogućujući korisnicima lak i brz uvid u sve objekte koji sadrže elemente pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, aplikacija pruža mogućnost i filtriranja po kategoriji objekata, elementima pristupačnosti, „ključnoj riječi“, kao i na koji način će se prikazati samo željene lokacije na mapi", navodi se u saopštenju Udruženja paraplegičara.

Uz pomoć jednostavnog korisničkog interfejsa i preglednosti aplikacije, kako su kazali, svaki korisnik može da dobije informacije o adresi, broju telefona, radnom vremenu kao i spisak svih elemenata pristupačnosti koje traženi objekat sadrži.

Dodana je i opcija kojom se na pametnom telefonu korisnika prikazuje uputstvo kako sa lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi najlakše može doći do traženog objekta.

Korisnici će imati mogućnost da budu obavještavani i o vijestima iz oblasti bliskim osobama sa invaliditetom, koje se preuzimaju sa portala Disabilityinfo kao i sa sajta Udruženja paraplegičara Podgorica.

"Na taj način će moći da prate i da budu upoznati sa većim brojem aktivnosti koje sprovode organizacije osoba sa invaliditetom", kazali su u Udruženju paraplegičara, dodajući da će u narednom periodu obići, ažurirati i unijeti podatke iz drugih opština Crne Gore koje dosad nisu obuhvaćene aplikacijom.

Aplikacija „OSI Info" za Android pametne uređaje se može besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice.

Bonus video: