Domovi zdravlja dobili MMR vakcine

Vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole nije bilo u zdravstvenim ustanovama i “Montefarmu” ovog mjeseca. Danas će stići i na sjever države, a u ponedjeljaki na primorje
67 pregleda 0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2015. 18:14h

Vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR) stigle su juče poslije podne u “Montefarm”, a danas će biti isporučene zdravstvenim ustanovama u gradu. To su “Vijestima” saopštili iz “Montefarma”, dodavši da će MMR danas stići i na sjever države, a u ponedjeljak i na primorje.

Vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole nije bilo u zdravstvenim ustanovama i “Montefarmu” ovog mjeseca.

Pomenutu vakcinu primaju bebe uzrasta od 12 do 15 mjeseci, dok se druga doza prima pred upis u osnovnu školu ili kasnije, ako revakcinacija nije sprovedena. Iz UNICEF-a su nedavno pozvali nadležne, zdravstvene radnike, roditelje i staratelje da odmah pojačaju vakcinaciju protiv malih boginja, a podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da obuhvat djece rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom nije dostigao minimum od 95 odsto, koji je potreban da se spriječi epidemija, kakva u Bosni i Hercegovini traje od prošle godine.

Iz “Montefarma” je ranije saopšteno da ne fali ostalih obaveznih vakcina.

Krajem prošlog mjeseca u zdravstvene ustanove stigle su petovalentne vakcine kojima se djeca vakcinišu protiv difterije, velikog kašlja, dječje paralize, bolesti izazvane hemofilus influencom tipa B. U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i crvenke, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Bonus video: