SMŠ "Bećo Bašić" predstavlja Crnu Goru na svjetskom takmičenju u Litvaniji

ALIANTE je takmičenje za srednjoškolce koje se od 2010. godine sprovodi i u Crnoj Gori, a njegova svrha je podizanje nivoa informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantskog saveza
146 pregleda 0 komentar(a)
Aliante 2015, Foto: Alfa centar
Aliante 2015, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 29.05.2015. 16:35h

Ekipa Srednje mješovite škole "Bećo Bašić" iz Plava pobjednik je nacionalnog takmičenja ALIANTE 2015, i predstavljaće Crnu Goru na svjetskom talmičenju u Litvaniji.

ALIANTE je takmičenje za srednjoškolce koje se od 2010. godine sprovodi i u Crnoj Gori, a njegova svrha je podizanje nivoa informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantskog saveza.

Kako su saopštili organizatori, Alfa Centar iz Nikšića, prvo mjesto osvojila je ekipa iz Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava, koju su činili Vladimir Fatić i Đorđe Mijović.

Oni će predstavljati Crnu Goru na svjetskom talmičenju od 28. juna do 4.jula u Litvaniji. Drugo i treće mjesto zauzele su ekipe iz Nikšića i Plava.

"Stefan Mikić i Behmen Šahmanović iz Plava su za drugo mjesto obezbijedili učešće na REACT 2015, koji se ove godine održava na Vučju", kaže se u saopštenju.

Ekipa Gimnazije "Stojan Cerović" iz Nikšića, koju su činili Savo Ukropina i Andrija Popović, za osvojeno treće mjesto dobili su vrijedne nagrade od knjižare “Strana knjiga” iz Nikšića.

ISIC Montenegro, jedan od partnera takmičenja, za sve finaliste obezbijedio je ISIC kartice.

Ovogodišnje nacionalno takmičenje ALIANTE počelo je 9. marta i realizovano je kroz tri kruga takmičenja. U prvom krugu učestvovalo je 36 ekipa, od kojih je se 18 plasiralo u drugi.

Koordinator takmičenja Bojan Jovović rekao je da iz godine u godinu raste interesovanje za to takmičenje i za integracione procese Crne Gore u NATO savez.

"Mladi ljudi iz svih krajeva Crne Gore su pokazali izuzetno znanje o istoriji, geografiji, strukturi i funkcionisanju Sjevernoatlantske alijanse", rekao je on.

S obzirom da svjetsko takmičenja podrazumijeva i dio posvećen poznavanju određenih vojničkih vještina i spretnosti, u kasarni "Milovan Šaranović" će u subotu biti realizovan trening.

Ovogodišnje nacionalnog takmičenja ALIANTE podržali su Vojska Crne Gore, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, ISIC Montenegro i knjižara "Strana knjiga" iz Nikšića.

Bonus video: