GA: Zakon o manjinskim pravima omogućava da Fond radi u interesu građana

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kojim se predviđaju pravci reforme Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, fokusirani na sprječavanje mogućeg konflikta interesa i uvođenje dvostepenosti kod odlučivanja o projektima
53 pregleda 2 komentar(a)
Fond za manjine, Foto: Boris Pejović
Fond za manjine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2015. 12:29h

Građanska alijansa (GA) podržala je Predlog Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kojim se, kako navode, stvaraju uslovi da Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava počne da radi u interesu građana i prekine praksa rasipanja novca.

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kojim se predviđaju pravci reforme Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, fokusirani na sprječavanje mogućeg konflikta interesa i uvođenje dvostepenosti kod odlučivanja o projektima.

GA, kako su podsjetili, već duže prati rad Fonda i da obavještava javnost o brojnim neregularnostima u njegovom radu.

“Obavještavamo javnost i o nezakonitom i netransparentnom radu, koji je suštinski bio označen konfliktom interesa, finansiranjem nacionalističkih projekata i nepoštovanjem procedura, što su ukazale i državne institucije, međunarodne organizacije, druge nevladine organizacije, mediji, ali i sami članovi Upravnog odbora Fonda”, navodi se u saopštenju GA.

Kako so objasnili iz te organizacije, predstavnik GA učestvovao je i u radu radne grupe za izradu tog Zakona, koja je imala cilj da predloži nova rješenja koja će prije svega isključiti konflikt interesa.

Iz GA su poručili da je podrška Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija i tijela bila važna za definisanje takvog predloga zakona.

“Smatramo da će predloženi zakon biti dobro rješenje i nadamo se da će pojedinaci koji će htjeti u praksi da ga „popravljaju", što su do sada otvoreno govorili i radili određeni pojedinci iz Fonda, dati garancije da rad Fonda bude u interesu, prije svega, manje brojnih naroda u građanskoj državi, a ne kao do danas u interesu pojedinih njihovih beskrupuloznih pripadnika”, ocijenili su iz GA.

Oni su pozvali Skupštinu da taj zakon razmatra po hitnom postupku kako bi smanjila prostor za bilo kakve dalje zloupotrebe.

Bonus video: