Milošević: Podrška TV Vijesti, Vlada ima očiglednu namjeru da je ugasi

"I Vijesti i Dan su jedini ventili slobode u nas. Zadovoljni ili ne, moramo im priznati slobodu, hrabrost i odvažnost da otključavaju zardjale kutije korupcije i kriminala u Crnoj Gori"
74 pregleda 0 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: Građanski pokret URA
Rade Milošević, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 29.05.2015. 15:14h

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA), zalažući se za slobodu medija i njihov kritički odnos prema svim centrima moći, iskazuje snažnu podršku Televiziji Vijesti u naporima da se sačuva od očigledne namjere Vlade Crne Gore da je ugasi, saopštio je član Koordinacionog odbora URA Rade Milošević.

"TV Vijesti je jedina crnogorska televizija koja ujedno ispunjava ulogu Javnog servisa i to u nemogućim uslovima. Dok RTCG, koju plaćaju svi građani da bude Javni servis, služi za veličanje čelnika vlasti dok Crnu Goru vode u sunovrat i za prikrivanje pogubnih posljedica njihove vladavine, TV Vijesti je prepoznata po poštovanju profesionalnih standarda i otvaranju tema od kojih zavisi budućnost naše zemlje. Istovremeno, uz sve opstrukcije vlasti od samog osnivanja, opstaje na tržištu boreći se sa TV stanicama iz okruženja, kojima Crna Gora nije prioritet već samo besplatna ponuda za velike oglašivače", saopštio je Milošević.

Dodaje da URA poziva Vladu Crne Gore da se zaustavi u ovom podlom obračunu sa TV Vijesti i svima koji smatraju da je otkrivanje istine u najboljem interesu naše zemlje. U suprotnom, biće nedvosmisleno označeni kao uzurpatori moći koji sve više degradiraju državu Crnu Goru, zloupotrebljavajući njene institucije za partijske i interese pojedinaca iz i oko vrha vlasti.

"Podržavajući neselektivnu primjenu zakona, URA podsjeća da je ova ista vlast, za razliku od TV Vijesti, godinama opraštala poreske dugove kompanijama čiji su vlasnici miljenici vlasti. Riječ je o poreskim dugovima koji dostižu čak 6,5 miliona eura u slučaju samo jedne kompanije. Vladi nije padalo na pamet da zatraži uvođenje stečaja u tim firmama, a sa TV Vijesti nije čak htjela ni da se dogovori o postupnom vraćanju daleko manjeg duga. To je najslikovitiji primjer duplih aršina i oholosti vlasti, koja uskoro mora postati prošlost naše zemlje ako mislimo na njenu budućnost", zaključio je Milošević.

Danilović: Da su uspjeli da ugase TV Vijesti, CG bi progutao medijski mrak

Da je Vlada uspjela u namjeri da ugasi TV Vijesti, Crnu Goru bi poklopio medijski mrak, ocijenio je funkcioner Demosa i poslanik Goran Danilović.

"Možemo da mislimo kako god o TV Vijesti, o uređivačkoj politici, o konceptu, o uticaju. Ipak, vjerujem da je svaki slobodnomisleći čovjek dužan da primijeti da bi Vladina namjera da ih ugase poklopila Crnu Goru medijskim mrakom. Izgovor o neplaćenom porezu više ne postoji. Bio je, medjutim, i bestidan jer prilježnost da plati privatni medij, i to pošto poto, ako bi se primjenjivala za sve dužnike obradovala bi nas iskreno, a i ekonomski bismo ozdravili. Dakle, da, da pIaćamo poreze ali svi. Posebno tajkuni koji su nas opljačkali makar dvostruko", poručio je Danilović na Facebooku.

On je ocijenio da će se nastaviti i pojačati pritisak na nezavisne medije.

"I Vijesti i Dan su jedini ventili slobode u nas. Zadovoljni ili ne, moramo im priznati slobodu, hrabrost i odvažnost da otključavaju zardjale kutije korupcije i kriminala u Crnoj Gori. TV Vijesti su postavile standarde u informativnom programu uprkos bojkotu svih državnih i paradržavnih firmi koje mimo svog imteresa ulažu u propale medijske projekte DPS-a. Dakle, jednostavno i narodski rečeno: srećan rad!", zaključio je Danilović.

Uvjeren sam da će Crna ora preživjeti medijsku okupaciju izvanjaca, poručio je savjetnik predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i član Glavnog odbora SDP Marin Radojević.

"Demokratsku javnost Crne Gore obradovala je vijest da jedan od stubova medijskog pluralizma i jedna od rijetkih nezavisnih crnogorskih televizija, sa nacionalnom frekvencijom, u vremenu dominacije izvanjskih medija u Crnoj Gori je uspjela da opstane uprkos loše prikrivenim lošim namjerama onih čija je obaveza da zakon primjenjuju jednako na sve. Medijske slobode su jedan od prvih zahtjeva Evropske unije i NATO – i potreba da se ugasi drugačije mišljenje nije znak perspektivne demokratije. Uvjeren da će u Crnoj Gori sloboda govora i riječi, kao temeljnog postulata slobode preživjeti i ovu medijsku okupaciju izvanjaca, želim da nezavisna Crna Gora omogući nezavisnost svim našim medijima", saopštio je Radojević.

Portparolka Demokratske Crne Gore Anđela Peković je saopštila da sve despotije, pod ovim, ili onim izgovorom, gušeći slobodu ljudi, gušile su i slobodu medija.

"Pa tako i vlast u Crnoj Gori pokušava zatočiti etiku i slobodu novinara, koji moraju biti bliži čovjeku nego poretku, istini nego lazi. Kakav je odnos prema medijima u jednoj državi može se mjeriti i stvarnost demokratije u njoj. Primjer TV Vijesti jasno dokazuje da vlast u CG očito želi da skrati krila novinarima koji su uspjeli, i koji su spremni da se vinu iznad granica cenzure. Zar je poštovanje istine izjednačeno sa neposlušnošću, sa grijehom, manom, a ne sa vrlinom? Da li to naša vlast pokušajem ukidanja TV Vijesti želi potisnuti i marginalizovati kritičko mišljenje, kritičku svijest, istinsku komunikaciju i ostvariti umnu pustoš? Ne bi smjelo da u medijima postoji vladavina interesa nad istinom, jer kad interesi viču, istina se ne moze čuti", navela je Peković.

Slobodna i nezavisna TV Vijesti, prema njenim riječima, očigledno ne dozvoljava da je ova naša vlast stavi pod kontrolu, da joj nametne sopstvene interese, i upravo je taj otpor sistemu onošto vlast hoće da uguši.

"Demokrate se pitaju da li vast, čiji je glavni spoljnopoliticki prioritet,makar deklarativno, ulazak u EU, shvata da time pravi korak unazad u procesu integracija. Ionako nezavidno stanje medija u Crnoj Gori želi se pogoršati i stvoriti atmosfera nepovjerenja i antidemokratije. Da li je to slika koju želimo da pošaljemo, ili bi trebalo da nam primjer bude objektivna, precizna, istinita slika, slika profesionalnog integriteta koju novinari TV Vijesti svakodnevno šalju, "bez mane i straha", crnogorskom društvu", zaključila je Peković.

Bonus video: